Városlista
2022. december 2, péntek - Melinda

Hírek

2015. November 23. 07:40, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Több hazai nagyváros is szeretne tram-train vonalat

Több hazai nagyváros is szeretne tram-train vonalat

Több hazai nagyváros szeretne a Szeged és Hódmezővásárhely közöttihez hasonló tram-train vonalat, de kevés köztük az életképes elképzelés

- nyilatkozta a Világgazdaságnak Dorner Lajos, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) elnöke. A napilap hétfői számában megjelent cikk szerint évek óta terítéken van a Szeged-Makó járat terve, de több nagyváros köztük Pécs és Debrecen is felmérte már egy ilyen beruházás lehetőségét. Leginkább a Kazincbarcika-Miskolc-Tiszaújváros vonal tűnik életképesnek, mert ez a térség a Szeged-Hódmezővásárhelyhez hasonló, nagy gazdasági egységet képez. De ehhez először Miskolcon létre kellene hozni az észak-déli villamos vonalat, mert ennek a meghosszabbításai vezetnének a szomszédos kisebb városokba - mondta a VEKE elnöke.

Műszaki szempontból a legnagyobb buktató Dorner Lajos szerint, az eltérő tengelyterhelés, ami miatt a régebbi villamospályákra nem is szabad egy nehezebb tram-traint ráengedni. A városon belüli pályákat úgy kell megtervezni, hogy azokon tram-train is közlekedhessen és az ívek se legyenek túl szűkek. Célszerű lenne, ha inkább villamosszerű járművekkel szállítanák az utasokat, az üzemeltetést és a karbantartást pedig a városi közlekedési társaság végezné. A Szeged-Hódmezővásárhely vonal nyolc szerelvénye a MÁV-Starté lesz, és ezeknek az üzemeltetésre új üzletágat kell kiépítenie.

A 2020-ra megépítendő első tram-train vonal 17-20 milliárd forintba kerül és várhatóan 20 alatt perc tenné meg a Hódmezővásárhely és Szeged belvárosa közötti távolságot, a nyílt pályán óránként akár száz kilométeres sebességgel haladva.

Ezek érdekelhetnek még

2022. December 02. 13:22, péntek | Belföld

Egy kisfiú álmát váltották valóra a mentősök

A hétéves Doma mindent tud a mentőkről és mindig szeretettel integet a szirénázó mentőautóknak is.

2022. December 02. 11:44, péntek | Belföld

Hamis ágyneműket foglaltak le Ácsnál

A zsákokban Gucci és Louis Vuitton márkajelzésű ágyneműgarnitúrákat találtak a pénzügyőrök.

2022. December 02. 10:05, péntek | Belföld

Állásbörzét tart a rendőrség Szegeden

A Magyar Rendőrség 2022. december 8-án 10 órától 14 óráig állásbörzét tart Szegeden a Rendőrképző Akadémia Járőrképző Tagozatán (Bajai út 14.).

2022. December 02. 09:07, péntek | Belföld

Vádat emeltek egy öltözőkre szakosodott tolvaj ellen Budapesten

A Budapesti Ügyészség vádat emelt egy többszörösen büntetett 53 éves férfival szemben, aki idén január és május között, sorozatjelleggel lopott értékeket elsősorban budapesti sportlétesítmények és iskolák öltözőiből