Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. November 10. 06:30, hétfő | Belföld
Forrás: origo.hu

Több ezren tüntettek Budapesten

Több ezren tüntettek Budapesten

Több ezren tüntettek Vida Ildikó és a NAV-vezetők leváltásért a budapesti József Nádor téren. Vágó Gábor volt LMP-s politikus ultimátumot intézet kormányhoz és a NAV vezetőihez.

Több ezren tüntettek Vida Ildikó és a NAV-vezetők leváltásért a budapesti József Nádor téren. Vágó Gábor volt LMP-s politikus ultimátumot intézet kormányhoz és a NAV vezetőihez. Ha november 17-ig nem mondanak le, akkor a Kossuth téren újabb tüntetés lesz, és polgári engedetlenség is indulhat.
Kevéssel este hat óra után kezdődött a Dob utcában a NAV vezetőinek lemondásáért szervezett fővárosi tüntetés. A résztvevők az adóhatóság Kiemelt Adó és Vám Főigazgatósága elől a Nemzetgazdasági Minisztérium felé indultak.

Független vizsgálatot követelt Vágó
Vágó Gábor volt LMP-s képviselő a demonstráció elején azt mondta, azért gyűltek össze, hogy tisztán lássanak az évtized botrányában. A politikus egyúttal független európai uniós vizsgálatot követelt.

Vágó lemondásra szólította fel Vida Ildikót, az adóhatóság vezetőjét, valamint Somos Katalint a NAV Kiemelt Adó és Vám Főigazgatóságának vezetőjét, Csillag Dezsőné elnökhelyettest és Dávida Mariannát, a NAV ellenőrzési főosztályának vezetőjét. Felmutatott egy általa 1000 milliárd forintos bankónak nevezett lapot, miközben úgy fogalmazott: ennyit húznak ki a zsebünkből az adócsalók úgy, hogy az adóhatóság félrenéz.

A kormány távozását követelték
Beszéde után a demonstrálók egy platós kisteherautó és a mögötte vitt, egymáshoz varrt magyar és európai uniós zászló nyomában elindultak a Nemzetgazdasági Minisztérium felé. Amikor a tömeg eleje az Andrássy úton a Bajcsy-Zsilinszky úthoz ért a vége még az Oktogonnál járt.

Az indulás előtt és a vonulás alatt többször is skandálták, hogy „Orbán takarodj!”, „Viktátor”. A tömegben egyebek között „Ildikó vakáció, NAV világhírű korrupció”, „maffia kormány”, „bűnözőknek nem adózunk”, „orbánc, hazudtok éjjel és nappal!, takarodjatok!”, „fejétől bűzlik a NAV”, valamint „elég volt a diktatúrából” feliratú transzparenseket, valamint néhány magyar és európai uniós zászlót lehetett látni.

Nem járt a villamos sem
A vonulás alatt a kisteherautóról felváltva szólt zene, illetve a NAV-vezetés lemondását követelő és a kormányt bíráló beszédek. „Az, aki korrupt, mondjon le” szlogenre folyamatosan kórusban skandálták, hogy mondjon le! A tömeg útvonalát a rendőrség mindenütt lezárta a forgalom elől, amikor az Andrássy úton haladtak végig, a Nagykörúton a villamosokat is leállították.

Ultimátum
A József Nádor téren Vágó közölte, egy hetet adnak a kormánynak arra, kérje meg az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja át a NAV-ot, Vida Ildikónak és a többi érintett NAV-os vezetőnek pedig arra, hogy lemondjanak.

Ha ez nem történik meg, akkor november 17-én a Kossuth téren és több vidéki városban is tüntetés lesz, utána pedig Vágó szerint már azt is meg kell fontolni, hogy milyen eszközökhöz nyúljanak a polgári engedetlenség eszköztárából. „Addig van lehetősége a kormánynak egy európai megoldásra, nem kérünk többet a keleti típusú hatalomgyakorlásból” – mondta.

Várady: Újabb eredmény kell
Várady Zsolt, az iWiW alapítója arról beszélt, hogy a netadó elleni tüntetés után újabb eredményt kell elérni, változást kikényszeríteni: Vida Ildikó és a többi, a kitiltási botrányban érintett NAV-os lemondását. „Nem akarunk olyan országban élni, ahol aki lop és hazudik, hatalmon marad. Aki hatalmon van, az megkérdőjelezhetetlen. Aki kérdez, vagy kritizál, azt megfenyegetik” – mondta. Az iWiW alapítója, aki egy új közösségi oldal létrehozását is bejelentette.

Horváth független átvilágítást követelt
Horváth András, az áfacsalást kirobbantó volt adóellenőr is Vida Ildikó lemondását követelte. Arra kérte a kormányt, hogy helyezze közvetlen irányítása alá az adóhivatalt, amelyet egy független intézménynek kellene átvilágítania.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:28, szerda | Belföld

Egy budapesti iskolában is gyanús szagokat éreztek, nyomoz a rendőrség

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a XXIII. kerületi Török Flóris Általános Iskolában szerda reggel történt tömeges rosszullétek miatt, amelyek előtt szúrós szag terjengett az épületben

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.