Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Június 28. 06:30, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Több ezer hagyományőrző íjász találkozik Ópusztaszeren

Több ezer hagyományőrző íjász találkozik Ópusztaszeren

A Kárpát-medence minden szegletéből több ezer vendég érkezik szombaton az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba, a hagyományőrző íjásztalálkozóra, a Nyílzáporra - tájékoztatta a park marketingvezetője az MTI-t.

Kodácz Csengele elmondta, a családoknak szóló program a délelőtti íjászregisztrációval kezdődik. A 10. századi vitézek hadi tábora, kézművesvásár, középkori játékok és kiállítások mellett bábelőadás, gólyalábas vásári komédia, középkori duda- és dobmuzsika, szeri patika - gyógyító növények kiállítása -, solymászat, kemencés sütés és nomád ételek kóstolója is várja a vendégeket.
A Csete jurtában A lovas íjászat története címmel kiállítás nyílik, de lesz gyalogos vívó- és lovas hadibemutató is a Kassai Lovasíjász Iskola növedékeinek részvételével. A Nomád parkban a vendégek tanulhatnak az Árpád-kori íjászati módszerekről, tartanak íjászoktatást, és lehetőség nyílik az íjak kipróbálására is.
A rendezvény leglátványosabb elemének a délutáni együttlövés ígérkezik, amikor csaknem kétezer gyalogos és lovas íjász szabályos hadrendbe felsorakozva együtt hagyományos - visszacsapó-merevszarvú - magyar íjával kilövi nyílvesszőjét. A hagyományőrző harcosok a 907-es pozsonyi csata emléke előtt tisztelegve szabadtéri hadijáték keretében idézik meg az első kárpát-medencei, magyar honvédő háborút.
Az egész napos rendezvény este szertűzzel és moldvai zenével záródik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.