Városlista
2023. január 27, péntek - Angelika

Hírek

2012. Szeptember 27. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI Fotó: Illyés Tibor

Több amerikai hal meg öngyilkosság miatt, mint közlekedési balesetben

Több amerikai hal meg öngyilkosság miatt, mint közlekedési balesetben

Az öngyilkosság miatt meghaltak száma meghaladta az Egyesült Államokban a közlekedési balesetben elhunytak számát, így az ország vezető sérüléssel összefüggő haláloka lett - derült ki egy friss kutatásból.

A tanulmány szerint 2000 és 2009 között az öngyilkosság miatti halálozási arány 15 százalékkal emelkedett, miközben az autóbalesetben elhunytak száma 25 százalékkal csökkent. Utóbbit a közlekedésbiztonság javulásának tulajdonítják a szakemberek, és arra figyelmeztetnek, hogy hasonló odafigyeléssel és a szükséges erőforrások rászánásával az öngyilkosságok és más, sérüléssel összefüggő halálesetek is megelőzhetők lennének.
A véletlen mérgezés okozta halálozás, amely magában foglalja a gyógyszerek túladagolását is, a harmadik helyre került a listán az öngyilkosság és az autóbalesetek után. Az ilyen okból bekövetkezett halálesetek száma 2000 és 2009 között 128 százalékkal emelkedett.
"A 2010-es adatok további növekedést - 136 százalékot - mutatnak" - idézte Ian Rockettet, a Nyugat-virginiai Egyetem közegészségügyi karának kutatóját, a tanulmány egyik szerzőjét a LiveScience című ismeretterjesztő portál (http://news.yahoo.com/suicide-now-kills-more-americans-car-crashes-153652488.html). Mint hozzátette, a drasztikus növekedésért a receptre kapható fájdalomcsillapítók túladagolása felel, egyes államokban az ilyen okból bekövetkezett halálesetek száma már meghaladta az öngyilkosság vagy autóbaleset miatt bekövetkező halálozásokét.
Az American Journal of Public Health című szakfolyóirat legfrissebb számában közzétett tanulmány szerint a véletlen elesések kerültek a gyakoriság szerinti negyedik helyre, míg az ötödikre az emberölés. Összességében a sérüléssel összefüggő halálozások ritkábban fordultak elő a nőknél, mint a férfiaknál.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Január 27. 13:58, péntek | Belföld

Makronóm Intézet: elérheti az 1 százalékot az idei GDP-növekedés

Pozitív, akár egy százalékos idei GDP-növekedést várnak a Makronóm Intézet szakértői, akik szerint a kormányzati előrejelzésben szereplő 1,5 százalékos emelkedés sem lehetetlen.

2023. Január 27. 13:57, péntek | Belföld

Szijjártó Péter: elfogadhatatlan, hogy a német kormány miniszterei akadályozzák a paksi bővítést

Felháborító, hogy a német kormány zöldpárti miniszterei ideológiai vagy politikai okokból blokkolják a paksi bővítést, erre ráadásul semmifajta európai jogalap nincs, nem tiltott a nukleáris együttműködés Oroszországgal

2023. Január 27. 13:55, péntek | Belföld

Az Ökumenikus Segélyszervezet adventi adománygyűjtéséhez 650 ezren csatlakoztak

Magyarország legnagyobb ünnepi összefogásához, az adventi adománygyűjtéséhez több mint 650 ezer adományozó csatlakozott és csaknem 300 millió forintot gyűjtöttek össze.

2023. Január 27. 13:50, péntek | Belföld

Nébih: Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó a TEDi üzleteiből

Határérték feletti, technológiai eredetű szennyezőanyagok miatt Aldiva Unicorn Wheels 220 grammos Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).