Városlista
2021. október 24, vasárnap - Salamon

Hírek

2011. Augusztus 21. 14:25, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress

Tiszteket avattak a Hősök terén

Tiszteket avattak a Hősök terén

Hagyományként, minden évben az államalapítás ünnepén avatják tisztté a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem újonnan végzett katona hallgatóit.

A Hősök terén zajlott tisztavatási ceremónián Hende Csaba honvédelmi miniszter a katonai életpályamodell megújításáról, míg Schmitt Pál köztársasági elnök a példamutatás fontosságáról beszélt.

Az immár hagyományként számon tartott tisztavatási ceremónia délelőtt 10 órakor vette kezdetét a Hősök terén. A díszalegység bevonulása, majd a történelmi zászlók fogadása után Hende Csaba honvédelmi miniszter köszöntötte ünnepi beszédével a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem újonnan végzett katona hallgatóit. A tárcavezető kiemelte, a honvédelem megújítása után – az anyagi és morális örökség felszámolását, a rendteremtést követően – a katonai életpályamodell kiszámítható karriert, anyagi biztonságot nyújt. Ennek ellenére még hatalmas munka vár a kormányzatra. A téren álló 61 ifjú megrendítően nagy küldetésre vállalkozik, melyben mi, együtt az ország segíteni fogjuk őket – zárta szavait Hende.

Az újoncok eskütételének szövegét a tisztavatás hagyománya szerint az egyetem egy kiválóan végzett hallgatója mondta elő. A katonák régi szokást követve, a tavalyi ünnepséghez hasonlóan ezúttal is kardrántással erősítették meg esküjüket. Liszt Ferenc XV. Magyar Rapszódiájának dallamait követően Schmitt Pál, a Magyar Honvédség főparancsnoka mondta el ünnepi beszédét. Magyarország - volt;- én azt szeretném hinni: lesz! – idézte gróf Széchenyi István szavait a köztársasági elnök. Schmitt szintén ezzel a bizakodó jövőidővel köszöntötte ünneplő honfitársait a határon innen és túl. A nemzeti ünnepek viszonyítási pontot adnak, amelyekben az emberek el tudják helyezni sorsukat, meghatározhatják hovatartozásukat. Az emlékezés mellett azonban a jelenben is fontos szerepet töltenek be – emelte ki, majd az esküt tett katonákhoz fordulva Szent István intelmeiből idézett. Csak a helyét és feladatát jól ismerő, erényes ember lehet boldog, teheti hazáját naggyá. Emellett elengedhetetlen a megfelelő példa mutatása, hiszen az ország bizalma egyetlen érdemtelen katona miatt is odalehet – emelte ki a köztársasági elnök.

Az ünnepség végén a Honvéd Együttes Férfikarának előadásában elhangzott a Szózat, majd az újonnan avatott tisztek képviselői koszorút helyeztek el a Magyar Hősök Emlékkövénél. Az esemény légi bemutatóval zárult, amely során egy AN-26 típusú szállító repülőgép, valamint egy katonai helikopter- és egy Gripen-kötelék repült át a téren.

OrientPress Hírügynökség
Kép: OrientPress/archív

Címkék: tisztavatás

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 24. 06:00, vasárnap | Belföld

Megölt egy idős asszonyt két nő Komlón

Megölt két nő egy 86 éves asszonyt, akit közösen ápoltak Komlón - közölte a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szombaton a police.hu oldalon.

2021. Október 24. 05:00, vasárnap | Belföld

Életveszélyesen megsérült egy motoros rendőr szolgálat közben

Szolgálat közben balesetet szenvedett és életveszélyesen megsérült egy motoros rendőr Budapesten - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense szombaton az MTI-vel.

2021. Október 23. 16:13, szombat | Belföld

Jövő júliusban indul a termelés a gyulai Airbus-gyárban

Jövő júliusban indul a termelés a gyulai Airbus-gyárban, amely teljes kapacitással valószínűleg csak 4-5 év múlva fog működni - mondta az Airbus Helicopters Hungary Kft. ügyvezető igazgatója pénteken az MTI-nek.

2021. Október 23. 14:11, szombat | Belföld

Folytatódhatnak a strandfejlesztések

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Kisfaludy Strandfejlesztési Programja folytatódik: