Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Január 27. 14:36, vasárnap | Helyi
Forrás: BAON

Tiszakécskénél úszott a jeges vízben Schirilla (+ VIDEÓ)

Tiszakécskénél úszott a jeges vízben Schirilla (+ VIDEÓ)

Schirilla György hagyományos téli úszásának idei helyszíne Tiszakécske volt szombaton, ahol a kécskei szabadstrand előtti szakaszon, zajló jégtáblák közt úszott a Tiszában.

A sportoló először úszott Tiszakécskén és kiemelte, hogy ritkán tapasztalható olyan mértékű támogatás, melyet az önkormányzat és a helyiek részéről kapott - olvasható a BAON internetes hírportálon.

Elmondta, hogy készületlenül életveszélyes a téli úszás, mert a nulla fokos víz rövid időn belül a végzetesnek bizonyulna az edzetlenek számára. Felkészülésében legfontosabb a rendszeresség, minden reggel úszik a jeges Dunában és gyakran fut, ami erősíti a szívet, valamint esténként hideg vízben fürdik. Ha edzetlenül próbálkozna valaki hasonló mutatvánnyal, Schirilla szerint nem egészen egy perc múlva sokkos állapotba kerülne a teste és megfulladna. Elmondta, hogy valóban sokkoló érzés a jeges víz, az izmok szinte megbénulnak, és olyan nagy mellkasi nyomás jelentkezik, ami szinte lehetetlenné teszi a légzést.

A parton közel ezer ember várta a sportolót, akit a város által biztosított motorcsónakkal vittek be a folyó közepére - a rendőrség a part állapota miatt nem javasolta a teljes átúszást -, ahol megszabadult ruháitól és a jeges vízbe ereszkedett. Mellúszással tempózott a part felé, miközben a nézők biztatták. A sportoló időnként meg-megállt és integetett, kicsit lubickolt, majd folytatta az úszást, körülbelül három-négy percet töltött a vízben.

Partra szállás után megfürdött a hóban. A túl gyors felmelegedés halálos lehet, ezért mindig ezzel kezdi a visszatérést, de elmondta, hogy mintegy negyedóra múltán külső segítség kell ahhoz, hogy visszanyerje eredeti testhőmérsékletét, mert a test ilyen hűlés után magától nem tudja azt visszaállítani.

Schirilla, a Guinness-rekorder

Az 58 éves sportoló tartja a jeges vízben tartózkodás rekordját Guinness rekordját Európában, 26 perccel, de bevallása szerint ma már nem lenne képes erre. Tapasztalata szerint a hideg víz tisztán tartja a gondolatokat és fiatalít. Schirilla György úszásaival a sport és az egészséges életmód szellemiségét kívánja közvetíteni.

(Fotók és video forrása: BAON)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.