Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Július 05. 10:48, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Time-lapse fotók igazolták, hogy a dohányzó anyák embriói lassabban fejlődnek

Time-lapse fotók igazolták, hogy a dohányzó anyák embriói lassabban fejlődnek

Dohányzó és nem dohányzó nők embrióiról időugrással készült time-lapse fotósorozatok igazolják, hogy a dohányos nőktől származó embriók lassabban fejlődnek - számoltak be eredményükről egy francia termékenységi klinika kutatói az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság (ESHRE) Isztambulban rendezett konferenciáján.

A Nantes-i Egyetem klinikájának kutatói lombikbébiprogramban résztvevő nők embrióit fényképezték rendszeres időközönként a petesejt megtermékenyítésétől egészen addig, amíg az embriót beültették az anyák méhébe. A felvételek azt mutatták, hogy minden fejlődési szakaszban néhány órával lemaradtak a fejlődésben a dohányzó nőktől származó embriók.
"Aki babát akar, szokjon le a dohányzásról" - hangsúlyozta Thomas Freour kutatásvezető a BBC hírszolgálatának (www.bbc.co.uk/news/health-18689728).
A dohányzás csökkenti a vágyott gyerek megszületésének esélyét, ezért a termékenységi programban, lombikbébi-eljárásban részt vevő párokat általában megkérik, hogy a családtervezés idejére hagyjanak fel szokásukkal.
A mesterséges megtermékenyítés során az anyától levett petesejteket laboratóriumi körülmények között termékenyítik meg az apa hímivarsejtjeivel. A megtermékenyült petesejt ezt követően néhány napig Petri-csészében fejlődik, ami különleges lehetőséget biztosít arra, hogy osztódását és növekedését megfigyeljék, vagy akár megörökítsék.
A francia szakemberek 868 embrió fejlődését követték így nyomon, az embriók közül 139 dohányos anyától származott. Úgy találták, hogy az ötsejtes állapotot a nem dohányzó anyák embriói a megtermékenyítés után 49 órával érték el, míg a dohányos nők embrióinál ehhez 50 órára volt szükség. Hasonlóan: a nyolcsejtes állapot eléréséhez 58 órára volt szükségük a nem dohányzó anyák embrióinak, míg 62 órára a dohányzó anyák embrióinak.
Freour kiemelte, hogy a dohányzó anyák embrióinak fejlődése átlagosan két órát késik a normál ütemtől, ami jelentős lemaradás. A megfigyelt jelenség okát és lehetséges következményeit nem ismerik, ám mindenképpen azt ajánlják, hogy aki gyereket akar, mondjon le a dohányzásról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni