Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2022. Július 27. 19:06, szerda | Belföld
Forrás: MTI foto- pixabay

TIM: a kormány támogatja a villamosenergia hálózatba integrált tárolókapacitások növelését

TIM: a kormány támogatja a villamosenergia hálózatba integrált tárolókapacitások növelését

Újabb lépés az áramellátás biztonságának növeléséért, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) pályázatot hirdet hálózati integrált energiatárolási beruházások megvalósításához

Mindezt annak érdekében, hogy a rendszer még több megújuló alapú energiatermelésből származó villamos energiát tudjon befogadni és növekedjen az ellátásbiztonság - jelentette be Steiner Attila energetikáért felelős államtitkár a tárca szerdai közleménye szerint.

A háborús energiaválság hatásainak csökkentésére a kormány számos intézkedést tesz. A mostani pályázat hosszútávon járul hozzá az energiaellátás biztonságához - közölte a TIM.
A tájékoztatás szerint a kormány célja, hogy a jelenlegi háborús energiaválságban növelje az ország áramellátásának biztonságát, és 2030-ra a magyar áramtermelés 90 százaléka szén-dioxid-mentes legyen, valamint az ország a Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia alapján 2050-re a teljes klímasemlegességet is elérje, anélkül, hogy a gazdasági növekedés vagy a jólét veszélybe kerülne. Ezért kiemelt figyelmet fordít a megújuló forrásból termelt villamos energia mennyiségének növelésére.
Magyarország jelenleg már több mint 3200 megawattnyi (MW) megújuló kapacitással rendelkezik, amely másfélszerese a paksi atomerőmű kapacitásának. A növekvő megújuló energiaforrások kihasználásának érdekében szükség van a villamosenergia-hálózat fejlesztésére, ennek egyik legfontosabb eleme a tárolókapacitások növelése a hálózat azon részein, ahol átlagon felüli a megújuló termelési teljesítmény - ismertette a szerdán megjelent pályázat részleteit az államtitkár.
A 33 milliárd forint keretösszegű pályázat az átviteli rendszerirányító Mavir és az elosztói jogosultsággal rendelkező társaságok részére nyújt vissza nem térítendő támogatást a kormány és a klímavédelmi beruházásokat támogató Modernizációs Alap közös finanszírozásában. A szerdán megjelent felhívás eredményeként országosan összesen legalább 33 MW kapacitású villamos energia tárolót telepítenek 2025-ig. Ez a tárolói kapacitás 313 háztartás egyhavi fogyasztását képes fedezni.
A pályázatokat 2022. október 3-ig lehet benyújtani a Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt. oldalán található felhívásban foglaltak szerint - jelezte a TIM.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.