Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Szeptember 04. 22:00, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu

Tiltakoznak, terrorral fenyegetnek az örmények

Tiltakoznak, terrorral fenyegetnek az örmények

Magyarország kijevi, szófiai nagykövetsége előtt is tüntettek kisebb csoportok kedden a Gurgen Markarján örmény katona megöléséért életfogytiglanra ítélt Ramil Safarov Magyarország általi kiadása, illetve azerbajdzsáni szabadlábra helyezése ellen. Napközben gyilkosságokkal, azeriek tömeges kivégzésével fenyegető üzenetet kapott Azerbajdzsán budapesti nagykövetsége.

A Panarmenian.net örmény hírportál keddi híradása szerint a kijevi nagykövetség előtti megmozduláson társadalmi szervezetek tagjai, emberi jogi aktivisták és az örmény diaszpóra képviselői vettek részt. A tüntetők átadták a nagykövetségnek tiltakozó felhívásukat.

Szégyenteljesnek nevezték

A szófiai magyar nagykövetség elé a bulgáriai örmény közösség tagjai vonultak tiltakozni. Átadták a magyar diplomáciai képviseletnek levelüket, amelyben „szégyenteljesnek” nevezték a magyar hatóságoknak azt a lépését, hogy – mint fogalmaztak – hárommilliárd eurós alkut kötöttek Azerbajdzsánnal.

Bocsánatkérést követeltek

Az oslói magyar nagykövetség előtt is tüntettek a Panarmenian.net jelentése szerint még hétfőn. A résztvevők azt követelték, hogy a magyar kormány kérjen bocsánatot a gyilkos átadása miatt. Az említett forrás szerint Jeszenszky Géza nagykövet a tüntetők két küldöttét fogadta, akikkel megvitatta a kialakult helyzetet.

A hírportál a norvégiai örmény kulturális egyesületre hivatkozva azt írta, hogy a diplomata Magyarország támogatásáról biztosította az örmény népet, és elmondta: a magyar kormány csalódott Azerbajdzsán eljárása miatt.

Örmény fenyegetést kapott Azerbajdzsán budapesti nagykövetsége

Gyilkosságokkal, azeriek tömeges kivégzésével fenyegető üzenetet kapott kedden Azerbajdzsán budapesti nagykövetsége a Titkos Örmény Hadsereg Örményország Felszabadítására (ASALA) nevű örmény terrorszervezettől – jelentették azeri hírportálok, köztük a Trend.az.

Az „azeri és török gyilkosoknak” címzett üzenet szerint „tévednek, akik azt hiszik, hogy a gyilkos Ramil Safarov szabadon bocsátásával győzelmet arattak az örmények fölött”. A továbbiakban a levélírók felidézik az örményeket ért török támadásokat, az örmény népirtást (ezt a törökök tagadják), amely máig él az örmények emlékezetében, bosszút ígérnek, és azt, hogy „tovább növelik az azeri katonák holttesteinek számát Karabah határán”.

„A közeljövőben valamennyi azerbajdzsáni diplomáciai képviselet munkatársaival olyan módszerrel fogunk végezni, amilyet eddig nem alkalmaztunk” – írták a fenyegetés szerzői. Üzenetük végén felsorolták a budapesti nagykövetség hét alkalmazottját, mindegyikük neve mögé odatéve, hogy „büntetésed halál”.

Az ASALA az 1970-es években 43 török diplomata ellen hajtott végre gyilkos merényletet.

Az MTI megkeresésére az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata kedden azt közölte, hogy a rendőrség „a szükséges mértékben és létszámmal” látja el Azerbajdzsán budapesti nagykövetségének védelmét.

Azerbajdzsánnak kell elszámolnia a világ és Magyarország felé is

Magyarország elkötelezett a magyar–örmény barátság mellett – szögezte le a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden a Duna TV Közbeszéd című műsorában. Németh Zsolt elismerte, hogy az azeriek megtévesztették Magyarországot az azeri bűnöző kiadatása ügyében.

Az államtitkár kifejtette: ebben az esetben is ugyanazt az eljárást folytatták le, amellyel évente megközelítőleg 12 embert adnak ki, hogy szülőföldjükön tölthessék le a büntetésüket. A magyar kormány nem számolt azzal, hogy Azerbajdzsán meg fogja szegni az ígéretét – szögezte le az államtitkár, aki szerint egy baráti gesztust egy nagyon barátságtalan lépéssel viszonzott Azerbajdzsán.

Hozzátette: már az Európai Unió is egyértelmű jelét adta, hogy Magyarország jóhiszeműségét nem kérdőjelezi meg az ügyben, és bízik abban, hogy az amerikaiak és az oroszok is meg fogják ezt érteni. Azerbajdzsánnak kell elszámolnia a világ és Magyarország felé is – mondta Németh Zsolt.

Kiadatás

Magyarország pénteken adta ki Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa meggyilkolása miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Safarovot, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek, őrnaggyá léptettek elő, új lakást adtak neki, és visszamenőleg kifizették a bérét. Szerzs Szargszján örmény elnök még aznap Jerevánban bejelentette, hogy országa megszakítja a diplomáciai és minden egyéb hivatalos kapcsolatát Magyarországgal. Csak Magyarország hozzájárulásával adhatott volna kegyelmet Ramil Safarovnak Azerbajdzsán – mondta el a HírTV-nek Gellér Balázs jogász.

Késekkel és szekercékkel támadtak Azerbajdzsán fővárosának örmény lakosságára 1990. január 12-én. A kilenc napig tartó bakui pogrom során rengetegen meghaltak, az öldöklés során a felbőszült azeri férfiak címlisták alapján járták végig azokat a lakásokat, ahol biztosan örményeket találni. 1992-ben – orosz támogatással – örmény fegyveresek támadták meg Hodzsali városát egy februári hajnalon. A menekülő azerieket válogatás nélkül, a legkegyetlenebb eszközökkel mészárolták, hivatalos adatok szerint 613 embert (106 nőt és 83 gyereket). 155 gyerek maradt félig vagy teljesen árván. A hosszú ideig tartó harcoknak mintegy 40 ezer áldozata van a két oldalon. Mindez máig órási indulatokat kelt mind az örmények, mind az azeriek lelkében, még azok körében is, akik közvetlenül nem érintettek. Safarov ráadásul közvetlenül érintett.

Magyar György, a hazánkban elítélt Safarov ügyvédje a HVG-nek kifejtette, pszichológus-szakértők azt állapították meg, a tettes tudatállapota beszűkült, úgynevezett poszttraumás stresszben szenved. Safarov tizenéves volt, amikor a szeme láttára lefejezték családtagjait az örmények. „Ez pszichésen megterhelte, így amikor örmény hallgatótársa folyamatosan froclizta, felnagyította az őt ért sérelmeket, és úgy gondolta, hazájáért cselekednie kell. Ráadásul tőle mint azeri katonatiszttől hazája ezt el is várja” – emlékezett vissza az ügyre Magyar György.

A mesterségesen Azerbajdzsánhoz csatolt Hegyi-Karabahot 1988-ban próbálta magához venni Örményország, amire Azerbajdzsán fegyveres választ adott. Máig határzár van érvényben. A bakui Eurovíziós Dalfesztiválra Örményország nem küldött versenyzőt 2012-ben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.