Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Január 13. 10:29, szerda | Helyi
Forrás: hirado.hu

Tévhitek a műszaki és KRESZ-vizsgáról

Tévhitek a műszaki és KRESZ-vizsgáról

Fontos előírások változtak meg az idei év beköszöntével a gépjárművek műszaki vizsgája és a KRESZ-vizsga terén is.

A közutak bekamerázása révén a hatóságok kényelmesen ellenőrizhetik a forgalomban részt vevő autók adatait. A jogosítvány megszerzéséhez szükséges ismereteket pedig új, videós feladványokkal tesztelhetik. A részletekről a szerdai Ma reggelben Lovas Károly, a Magyar Autóklub járműszakágának bizottsági tagja beszélt, aki tisztázott néhány félreértést is.

Műszaki vizsga

A műszaki vizsga esetében a legszembeötlőbb változás, hogy ha valaki most megy el vizsgára, a rendszámra nem teszik fel az eddig megszokott két matricát (műszaki vizsga érvényessége, környezetvédelmi besorolás). Ha ezek a vinyetták még fent vannak, nem kell otthon kapargatni, azokat a soros műszaki vizsgán távolítják majd el. A vizsga tartalma és díja nem változott, utóbbi egy normál személyautónál alapesetben 16.290 forint maradt. Néhány autó esetében szűkült az a kör, ahova el lehet vinni a járművet vizsgára. A hatóság üzemeltette vizsgasorokon mostantól kezdve alapvetően csak oktató gépjárműveket, sportrendszámú vagy engedéllyel átalakított autókat fogadnak, minden más autóval a közreműködőket kell keresni, körülbelül 1200 vállalkozás várja az autókat.

A „próbavizsga” nem új

A szakember cáfolta, hogy újdonság lenne a „próbavizsga” intézménye, hiszen a szolgáltatók - ingyen vagy komolyabb összegért - eddig is felkínálták az autó előzetes átnézését, azaz, aki akart, élhetett ezzel a lehetőséggel. A műszaki vizsga azonban továbbra is hatósági eljárás: ha az autó megfelel, átmegy, ha nem, megbukik. A hatóság sorain eddig is csak az éles vizsga történt meg, azaz megvolt a kockázat, hogy valaki, bár befizette a vizsgadíjat, nem ment át a vizsgán, a pénzt pedig elbukta. A szolgáltatók ajánlotta átnézés, azaz „próbavizsga” lehetőségével ezután is érdemes lehet élni, hiszen akár spórolhatunk is vele – tette hozzá a szakember.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.