Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. Május 24. 12:00, vasárnap | Bulvár
Forrás: Szabad Föld

Tetűgyorsan szaporodnak

Tetűgyorsan szaporodnak

Nincs mire várni, minden nap késedelem újabb kolóniák kialakulásához vezet. De ne mérgelődjön, aki a sikeres rovarirtást követően néhány napon belül újabb tetvesedést észlel.

A rovarölő szereket mostanság inkább a tetvek ellen használom: megtaláltam őket a hibiszkuszon, spenóton, takarmányrépán, rózsán, a szilvafák legfiatalabb hajtásain is.

Nincs mire várni, minden nap késedelem újabb kolóniák kialakulásához vezet. De ne mérgelődjön, aki a sikeres rovarirtást követően néhány napon belül újabb tetvesedést észlel: még repülnek a szárnyas anyák, ezek újabb családokat alapítanak, s akár egy héten belül megint eltetvesedik a növényünk. Nagyjából egy hónapig mehet a küzdelem, aztán már a szárnyas anyák eltűnnek, így egy-egy tetűkolónia kialakulása is könnyebben megakadályozható.

A tetvek ellen azért kell mindenképpen védekezni, mert veszélyes vírusokat, fitoplazmákat terjeszthetnek, melyek akár a több évtizedes fákat, szőlőket is elpusztíthatják. Egy 15 éves szilvafánkat kell kivágnom, mert három éve a nagy tetűinvázió idején sharka-vírussal fertőződött, ami kiirthatatlan kórság, s mostanra gyengült meg annyira, hogy vázágainak többsége leszáradt. S ha már permetezünk, ne feledkezzünk meg a lisztharmatról, a varrasodás ellen használható szerekről sem. Az almafák – főként a jonatán – érzékeny a lisztharmatra, ami most is károsít. Hasonló a helyzet a virágzás előtt álló szőlővel: bár még nagy betegségek nem alakultak ki, a virágzás előtt álló, 30-60 centis hajtásokat növesztő szőlőkben érdemes megelőzni a bajt. A kicsi eső, a hajnalonkénti pára, harmat társul a 20-26 fokos napközbeni meleggel – bár évekig arról írt a szaksajtó, hogy a lisztharmat inkább a szárazabb meleget kedveli, e vélekedést az utóbbi évek tapasztalata megcáfolta. A peronoszpóra terjedése is most várható. A szőlészek, gyümölcstermesztők egyébként azért fohászkodnak, hogy ne jöjjön túl nagy szélvihar, mivel a vesszők még igen gyengék, a termesztő rendszer drótjaihoz csapódva könnyen sérülnek, törnek. Ezek a sebek mind fertőzésforrások.

Kellene két hét nagyobb szelek nélküli időszak, addigra a vesszők akkorák lesznek, hogy a drótok közé szorítva, hozzájuk kötözve már nem okozhat nagy kárt bennük egy-egy szeles időszak sem.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.