Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Június 16. 08:00, vasárnap | Helyi
Forrás: hirado.hu

Tetőzött a hőség

Tetőzött a hőség

Az év eddigi legforróbb napján vagyunk túl.

Ahogy az várható volt, sorra dőltek meg a melegrekordok. Budakalászon volt a legtikkkasztóbb a kánikula, de a fővárosi csúcs is a múlté. Továbbra is rendkívül erős az UV-B sugárzás: az érzékeny bőrűek alig pár perc alatt leéghettek. Közben kitört a vakáció, a szünidő első napján szinte az egész ország útra kelt: sokan mentek strandolni, nyaralni vagy csak kirándulni. Óriási volt a forgalom, az M7-es autópályán a Balaton felé egész délelőtt csak araszolni lehetett, de rengetegen mentek vonattal a magyar tengerhez. A kánikulában több baleset is történt – közölte az M1 Híradója.

Az M1 Híradójában bemutatott képeken hideg zselét tettek egy beteg tarkójára az Országos Pulmonológiai Intézetben, hogy könnyebben viselje a meleget. Arra kérik, hogy fogyasszon sok folyadékot.

A napok óta tartó kánikula rendkívüli módon megviseli a szervezetet. A gyerekek, az idősek, a szív-és érrendszeri betegségben szenvedők vannak a legnagyobb veszélyben. De azoknak is különösen kell figyelniük magukra, akik ilyenkor sportolnak.

A nagykovácsi Mountainbike Marathon résztvevői szombaton órákon át bicikliztek a 35 fokos hőségben. A versenyzők közt volt Németh Balázs, a közmédia műsorvezetője is, aki 30 kilométert tekert le. Azt mondta: emberpróbáló volt teljesíteni a távot ebben a kánikulában.

Percek alatt le lehetett égni

A vizek mellett elviselhetőbb volt a kánikula, de égetett a nap. A Balatonnál a gyerekek sapkában, a felnőttek kalapban strandoltak. Literszámra fogyott a naptej is, vastagon bekenték egymást az emberek, nehogy leégjenek. A kisbabákra különösen figyeltek a szüleik. Egy édesanya csak rövid időre vitte ki a napra gyermekét.

Extrém erős volt az UV-B-sugárzás az egész országban,a meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint még vasárnap is 8-as erősségű lesz. Már negyed óra alatt le lehet égni. A szakemberek azt kérik, vegyük komolyan a figyelmeztetéseket.

A leégések befolyásolják a bőrünk sejtjeit, az anyajegyeket is, irritálják azokat, így azoknak az elfajulása különböző rákos bőrmegbetegedéseket eredményezhet hosszú távon, amely a melanóma esetén elmondhatjuk, hogy talán az egyik legrosszabb indulatú daganat.

Szombaton olyan meleg volt, hogy a több évtizedes országos és fővárosi melegrekordok is megdőltek. A legmelegebbet Budakalászon mérték: 35,8 fokot.

Zsúfolt utak, teli vasúti kocsik jellemezték a szombatot

A fővárosból kivezető utakon csak araszolva tudtak haladni az autók, tömegek indultak el szombaton is a Balatonhoz. Több kisebb baleset történt napközben, Siófokig szakaszosan torlódott a forgalom. Sorra hajtottak le a pályáról és álltak félre az autósok a pihenőhelyekre, hogy felfrissüljenek. Vízzel és jégkrémmel próbálták hűteni magukat a kánikulában.

Hosszú sorok álltak a jegykiadók előtt a Déli pályaudvaron. Vonattal is rengetegen indultak a Balatonra.

A megnövekedett forgalom miatt a hétvégén félóránként járnak a vonatok a főváros és a Balaton között. De Miskolcról, Záhonyból, Debrecenből, Szegedről, Szombathelyről és Pécsről is közlekednek szerelvények a magyar tengerhez.

Népszerűek voltak a strandok

Az ország különböző pontjairól induló vonatok egymás után futottak be a Balaton parti állomásokra. Az utasok közül sokan biciklit is vittek magukkal.

Kora délutánra zsúfolásig megteltek a balatoni strandok. Csopakon több ezren voltak. A parton napernyő és sátorrengeteg, a vízben pedig hűsölő emberek sokasága volt látható.

A déli partra is özönlöttek az emberek. Balatonlellén, ahogy megváltották a jegyeket, már mentek is be a vízbe és órákon át ki sem jöttek a fürdőzők. Országszerte tikkasztó hőség volt. Már kora délután 35 fokot mutattak a hőmérők. Aki csak tehette, vízpartra menekült. Az ország legnagyobb fürdőjét, Hajdúszoboszlót is rengetegen keresték fel.

A strandbüfék és éttermek forgalma is jelentősen megnőtt. A legtöbb helyen alig győzték kiszolgálni a vendégeket. Ezen a hétvégén a szállodákban is teltház van, a fürdővárosokban szabad szobát már alig lehet találni.

Több baleset is történt az utakon

A hőség miatt több baleset is történt az utakon. A Híradó információi szerint elaludhatott annak a személykocsinak a sofőrje, amelyik a szalagkorlátnak ütközött az M5-ös autópályán Lajosmizse határában. A jármű vezetője és a kocsiban utazó kutya nem sérültek meg, egy öt hónapos terhes nőt azonban a kórházba kellett szállítani. A baleset miatt szakaszosan teljesen lezárták az M5-ös autópálya ezen szakaszát, emiatt több kilométeres kocsisor torlódott össze.

Tokodaltárón a 10-es főúton egy autó és egy munkásokat szállító busz ütközött össze. Eddig ismeretlen okból az autót vezető idős férfi tért át a szemközti sávba. Őt a tűzoltók szabadították ki, az egyik végtagja sérült meg. A helyszínelés idejére teljesen lezartak az utat.

A címlapfotó illusztráció.

Címkék: hőség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 19:04, péntek | Helyi

Ajándékban részesültek városunk középiskoláinak végzősei

Kiskunfélegyháza 250. évfordulójára készült jubileumi könyv egy-egy példányával jutalmazta városunk végzős középiskolásait Csányi József polgármester.

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.