Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Április 27. 11:46, szerda | Helyi
Forrás: tudatosvasarlo.hu

Teszt: a legszennyezettebb zöldségek, gyümölcsök

Teszt: a legszennyezettebb zöldségek, gyümölcsök

Miből vegyünk biót?

A hatósági ellenőrzések alapján úgy tűnik, még mindig sok a vegyszerrel telített zöldség és gyümölcs. Ha el akarjuk kerülni a kemikáliákat, érdemes biót vagy megbízható termelőtől származó terményt választani, különösen a hagyományosan leginkább szennyezett salátából és szőlőből.

Az EFSA 2015. évi jelentése szerint a Magyarországon 2013-ban vett 2072 zöldség-, gyümölcs-, gabona- és egyéb növényi minta 46,8 százaléka tartalmazott vegyszermaradékokat a határérték alatt, 1,5 százaléka pedig a határérték fölött. További 0,4 százalékban nem engedélyezett hatóanyagot találtak. Az előírásoknak legkevésbé a borsó, a brokkoli és a csilipaprika mintái feleltek meg. - írja a tudatosvásárló.hu a Greenpeace-re hivatkozva.
Az utóbbi évek méréseire alapozva nehéz lenne trendeket felállítani a mérések kis száma miatt. Továbbá nem minden terméktípust vizsgáltak azonos mértékben, hiszen a hatóságok az érzékenyebb termékeknek nagyobb figyelmet szentelnek.

Sajnos nem dőlhetünk nyugodtan hátra, ha egy termékben a határérték alatt van a növényvédőszerek koncentrációja. A jogszabályok szempontjából ugyanis ez azt jelenti, hogy ha mondjuk hat-hétféle vegyszermaradék van a határérték 99 százalékában egy termékben, az is hivatalosan tiszta, egészséges terméknek számít, azaz a jog szerint 1+1+1+1+1+1+1=1.

Több tudományos kutatás is bizonyította, hogy a különböző növényvédő szerek hatása nem csak hogy összeadódhat, de fel is erősítheti egymást. Éppen erre alapozva mutatta be a Greenpeace tanulmánya, hogy a határértékek sem óvják meg az emberek egészségét.

Az eredmények szerint az érzékeny termékekben még mindig könnyen lehet magasan a határértékek feletti szennyezettséget mérni. Mivel a kutatások szerint a határértékek alatti szennyezettség esetén sem lehetünk biztosak a termék egészségünkre gyakorolt hatásában, ezért javasolt az érzékeny termékek esetében biót venni, különben könnyen lehet, hogy a friss zöldségekkel, gyümölcsökkel a várttal ellentétes hatást érünk el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.