Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2016. Március 13. 12:00, vasárnap | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Testünk őrszemei: a gyilkos sejtek

Testünk őrszemei: a gyilkos sejtek

Mi ellen harcolnak, és hogyan ölik meg a betolakodókat testünk védelmi rendszerének főszereplői, a falósejtek és az ölősejtek?

Szervezetünk belső védelmének igen fontos szereplője két agresszív sejttípus: a falósejt, más néven fagocita és a természetes ölősejt, angol nevének rövidítésével: NK sejt.

A falósejtek legtöbbje makrofág (a szó jelentése: nagyevő). A vándorló makrofágok fertőzések után nyomoznak, mikrobákkal és sejttörmelékkel táplálkoznak. A helyhez kötött makrofágok szervekben, például az agyban és a májban lakoznak. A makrofágok után szervezetünk legfontosabb falósejtjei a leggyakoribb fehérvérsejtek, a neutrofil granulociták. Az eozinofil granulociták kevésbé falánkak, de így is fontos szerepet játszanak a férgek és egyéb élősdiek elpusztításában.

A limfociták 15 százaléka természetes ölősejt. Az NK sejtek a fagocitákhoz hasonlóan a lépben, a nyirokcsomókban és a vörös csontvelőben fordulnak elő. Nagyon sokféle mikroorganizmust, sőt daganatsejteket is képesek elpusztítani. Azokat a sejteket veszik célba, amelyek felszínén gyanús fehérjéket vesznek észre.

Az NK sejtek szó szerint kilyuggatják a megtámadott mikrobákat. Speciális anyagukkal, a perforinnal lyukat ütnek rajtuk, így a sejttartalom kifolyik, a mikroba elpusztul. Az NK sejtek olyan anyagokat is kiválasztanak, amelyek programozott sejthalált váltanak ki.

Öngyilkos immunrendszer
A szerzett immunhiányos tünetegyüttes (AIDS) lényege: az immunrendszer képtelen megvédeni a szervezetet a fertőzésektől. Az 1981-ben leírt kór az egész világon ismert: 35 millió áldozatot szedett, vírusát mai ismereteink szerint 34 millióan hordozzák.

Az AIDS kórokozója, a HIV (emberi immunhiány vírus) ördögi módon önmaga ellenségévé teszi az immunrendszert. Miután behatol az immunsejtbe, ledobja védelmező fehérjeburkát, majd átállítja a sejt DNS-másoló gépezetét, saját RNS-örökítőanyagának DNS-másolatát sokszorosíttatja. A vírus-RNS DNS-másolata beépül a gazdasejt DNS-ébe, emiatt a sejt vírusok miriádjait kezdi termelni.

Az AIDS tehát nagyon gonosz betegség; ennek ellenére a betegek túlélési esélye jelentősen nőtt, amióta hatékony gyógyszer-kombinációk állnak az orvosok rendelkezésére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Tavaszi zsongás a főtéren

Színes virágkavalkáddal, kézműves termékbemutatóval és vásárral, valamint táncos-zenés előadásokkal köszöntötték a tavaszt Kiskunfélegyházán április 27-én.

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.