Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. Június 21. 12:00, szombat | Helyi
Forrás: - szerk. -

Tervben a kutyák láncra verésének tilalma

Tervben a kutyák láncra verésének tilalma

Noha a jogszabályt még csak tervezik, 2016-tól tilos lesz a kutyákat tartósan láncra verni. De lássuk be, ez ma sem számít „normális” állattartásnak.

Az a kutya, amelyik folyamatosan meg van kötve – még akkor is, ha egy huzalon csúszhat a lánc vége és ezzel kicsit nagyobb szabadságot kap – könnyen agresszívvá válhat. Bármennyire nem tartható normálisnak a láncon tartott kutya, az állatvédők nem győznek figyelmeztetni: különösen faluhelyen ma is bevett szokás láncra verni az állatot.
A sajtó gyakran számol be olyan kutyatámadásról, amikor az állat láncról elszabadulva akár a gazdájának is nekiront. Az ingerszegény környezet és az elhanyagoltság miatt válnak ezek a kutyák pszichésen terheltté. Gyakran az sem segít már rajtuk, ha más tartási körülmények közé kerülnek.

Miért válnak agresszívvé a láncon tartott kutyák?
Több okot is felsorolnak a szakértők. Leginkább a sokkhatás miatt támad, ijedtségből. Akár egy erős, hirtelen zaj hatása is kiválthatja az agressziót. Ivarzási időszakban olyan erős hormonális hatás éri az állatot, hogy ha megérzik az ellenkező nemű kutya szagát, ész nélkül megharaphatják azt, aki épp a közelükben tartózkodik. A folyamatosan láncon tartott kutya az idők folyamán egyszerűen idegbeteggé, kezelhetetlenné válik.

Ha előfordul, hogy mégis nyomós okból meg kell kötnie a kutyáját, ez legyen csak átmeneti! Gondoskodjon arról, hogy hosszú legyen a póráz, a lánc, vagyis az eb viszonylag szabadon mozoghasson egy nagyobb területen. Legjobb, ha gondoskodunk kennelről, vagy egy olyan elzárt kertrészről, ahová bezárhatjuk arra a rövid időre, amíg jelenléte akadályt jelent számunkra.

Címkék: állat, eb, kutya, lánc, tartás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok

2024. Április 30. 09:08, kedd | Helyi

Forgalmirend-változás a Zöld Nap alatt

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a járművezetőket, hogy május 2-án, csütörtökön 08:00-11:00-ig a Zöldnap nap miatt az alábbi forgalmirend változásra számíthatnak: