Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. Október 05. 10:07, péntek | Belföld
Forrás: mti

Terroristákhoz akart csatlakozni a két magyar fiatal – Elítélték őket

Terroristákhoz akart csatlakozni a két magyar fiatal – Elítélték őket

Négy év fegyházbüntetésre ítélt terrorcselekmény előkészületének bűntette miatt a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla csütörtökön egy magyar fiatalt, aki azt tervezte, hogy csatlakozik az Iszlám Állam terrorszervezethez.

Társa terrorcselekmény elkövetésével való fenyegetés miatt két év börtönbüntetést kapott - tájékoztatta a Győri Ítélőtábla szóvivője az MTI-t csütörtökön.
Ferenczy Tamás közleménye szerint az ítélettel helybenhagyta a táblabíróság az első fokon eljáró Székesfehérvári Törvényszék március 28-i határozatát.

A tényállás szerint a két fiatal külön-külön is érdeklődést mutatott az Iszlám Állam terrorszervezet iránt. Az elsőrendű vádlott 2015. január 13-án vett egy isztambuli repülőjáratra szóló jegyet, mert egy korábban az interneten megismert Abu Isa nevű férfival megbeszélte, hogy ott találkoznak és együtt mennek Szíriába. A férfi nem várta az esőrendű vádlottat a repülőtéren, így ő egyedül indult el a szír-török határ felé. A határon gyanús viselkedése miatt a hatóságok letartóztatták és hazatoloncolták.

A másodrendű vádlottal 2015 januárjában ismerkedett meg az elsőrendű vádlott egy internetes oldalon. A másodrendű vádlott 2016-ban több, az Iszlám Állam katonái által végrehajtott kivégzésekről szóló videót töltött le, fegyverekről, propagandaanyagokról készített képeket nézett és készített egy olyan videofelvételt is, amelyen hűséget fogad az Iszlám Államnak és a kalifának.

Mohamed M. néven 2016. július 16-án regisztrált egy közösségi oldalon, ahol olyan kommenteket helyezett el, amelyekkel a terrorcselekmény elkövetésével való fenyegetés tényállását megvalósította. Mindez két nappal a Nizzában elkövetett terrorcselekmény után történt, amikor egy terrorista autójával belehajtott a tömegbe.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész súlyosításért, az elsőrendű vádlott és védője enyhítésért, míg a másodrendű vádlott és védője felmentésért nyújtott be fellebbezést.

A másodfokú bíróság határozata szerint a korábban benyújtott fellebbezések nem voltak alaposak, a kiszabott büntetések pedig arányosak a bűncselekmény tárgyi súlyával.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára