Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Március 22. 11:00, szombat | Helyi
Forrás: - szerk. -

Tényleg édes a bosszú?

Tényleg édes a bosszú?

Ma már azt is pontosan tudjuk, hogy mi történik az agyunkban, mikor bosszút forralunk.

Ma már azt is pontosan tudjuk, hogy mi történik az agyunkban, mikor bosszút forralunk. Kutatások szerint a döntés pillanatában nagymértékben megnő az agy egyik jutalomközpontjának aktivitása, amely érzékenyen reagál minden olyan ingerre, amelyet kellemesként, jutalmazóként élünk meg. A bosszú elképzeléséhez kétségtelenül pozitív érzések és elvárások társulnak. Az „édes bosszú” mégsem fedi a valóságot teljes mértékben, hiszen nem a megvalósítása, hanem a puszta elképzelése az édes. A bosszú és annak következményei általában sokkal fájdalmasabbak és keserűbbek, mint azt elképzeltük. Tulajdonképpen a bosszúállók szándékuk ellenére meghosszabbítják a kellemetlen kapcsolatot, mintegy összekötik magukat a sértő féllel. A várva-várt megkönnyebbülés és felszabadultság érzése pedig elmarad. Az igazat megvallva azok, akiknek nem adódik lehetőségük a bosszúállásra, jobban érzik magukat, mert arra vannak kényszerítve, hogy tovább lépjenek és figyelmüket más dolgokra irányítsák. Kutatásokkal támasztják alá, hogy a megbocsátásra tartósan képtelen személyek vérképe azokéra hasonlít nagymértékben, akik krónikus stressznek vannak kitéve nap mint nap.
A fent leírtak alapján mégsem javasolnám, hogy egy sérelem megélése után azonnal nyomjuk el magunkban a bosszúvágy negatív érzését, hiszen a bosszúra szomjazás rövid távon teljesen normális. A cél nem az, hogy ha megbántják, akkor ne éljen meg indulatokat, hanem az, hogy a bosszúvágy ne váljon krónikussá, ami már egészségét károsítaná. Igyekezzen mielőbb túltenni magát a sérelmen és fókuszáljon valami igazán fontos, értelmes dologra, ami boldoggá teszi.

Címkék: íz, agy, busszú, it, tudomány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.