Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Április 08. 11:41, szerda | Belföld
Forrás: Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Tényleg akciós, az akciós termék?

Tényleg akciós, az akciós termék?

Kupon napok, kedvezményes vásárlások, tudatos fogyasztók - Tényleg akciós, az akciós termék?

„Tisztelt Hatóság!

A gyermekeimnek vásároltam egy cipőt, amin egy 12990-Ft-ról leárazott, mellette "szuper ár, 4990-Ft-ért elvihető” felirat díszelgett. Otthon figyeltem csak fel arra, hogy a 12990 Ft egy matrica, amit lekapargatva 7490-es számot, azaz az eredeti árat takarta. Kérdésem az, hogy ez a tényállás tekinthető-e megtévesztésnek?”

Egy panasz a sok közül, amely az akciókkal kapcsolatban érkezik a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz. Az akciós/kuponos vásárlásoknál mindig érdemes odafigyelni arra, hogy valóban kedvezőbb áron lehet-e hozzájutni a kiválasztott termékhez, vagy szolgáltatáshoz.

Ezen a hétvégén országszerte kedvezményesen lehet vásárolni kuponokért cserébe, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság összegyűjtött néhány hasznos tanácsot.

  • A legtöbb helyen a kuponnal biztosított kedvezmény más akciókkal nem vonható össze. Így például a kettőt fizet, hármat vihet akció mellett nem érvényesíthető további 20%-os kedvezmény egy kupon ellenében.
  • Vannak olyan beváltóhelyek, ahol csak bizonyos összeghatár (pl. 10.000,-Ft) felett érvényesek a kuponnal elérhető kedvezmények.
  • Vannak olyan üzletek, ahol bizonyos márkákat, termékeket nem lehet kedvezményes kuponnal megvásárolni.
  • Sok üzletben egy kuponnal akár több termék is kedvezményesen megvásárolható, ezért érdemes alaposan átolvasni a kuponon található beváltási feltételeket. (Pl. egy termék 20% kedvezménnyel vásárolható meg, vagy pl. a vásárlás összértékéből adnak 50% árelőnyt).
  • Egy vásárlás alkalmával csak egy kupon váltható be több helyen, amellyel azonban egyszerre több termék is kedvezményesen megvásárolható.
  • Van, ahol az üzlet webáruházából elérhető termékekre (is) vonatkozik a kedvezmény.
  • Olyan vállalkozás is van, ahol egy kuponért cserébe ajándékutalványt adnak, melyet meghatározott időszakon belül lehet levásárolni. Itt érdemes figyelni a felhasználási feltételekre, (milyen időszakban, milyen termékekre vonatkozik a kedvezmény).
  • Érdemes arra is odafigyelni, hogy gyakran a különböző kiszerelésű termékek közül csak az egyik fajta kiszerelésre vonatkozik a kupon. Pl. nem 1 literes samponra, hanem az 500 ml-es-re.
  • Van, ahol a kuponnal megvásárolható termékeket eltérő színű ártáblával jelzik (pl. piros)

A kereskedők részéről gyakran előforduló hiányosságok az árfeltüntetéssel kapcsolatban, hogy csak a kedvezmény mértékét tüntetik fel (pl. 20%-kal olcsóbb), a ténylegesen fizetendő akciós eladási árat viszont nem írják ki, hanem a kedvezményt fizetéskor, a pénztárnál érvényesítik. Az ilyen eseteknél a probléma az, hogy a vásárló nem tudja előre, hogy pontosan mennyit kell fizetnie.
Az is előfordul, hogy a pénztárnál arra hivatkoznak, hogy a terméken szereplő ár már az akciós ár, ugyanakkor a címkén szerepelt az is, hogy 20 %-kal olcsóbb, de az eredeti ár nem volt a jelölésben. Érdemes ezért előzetesen tájékozódni arról, hogy a címkén szereplő ár már a végleges, vagy még ebből vonják le a kedvezményt. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy sok helyen az akciós termékekre nem váltható be kupon.

A szabályok szerint megtévesztő kereskedelmi gyakorlatot folytat az a vállalkozás, amely az általa meghirdetett akciós árnál magasabb áron adja el a termékét.
Amennyiben a pénztárnál a kuponon szereplő információk ellenére a kedvezményt nem érvényesítik, és az ügyet helyben nem rendezik, úgy beírhat a helyszínen található vásárlók könyvébe, melyre 30 napon belül írásban és érdemben kell válaszolnia a vállalkozásnak.

Ha az árfeltüntetéssel kapcsolatban szabálytalanságot tapasztalnak, illetve vásárlók könyvi bejegyzésükre az előírt határidőben nem, vagy érdemben nem kapnak választ, úgy a területileg illetékes Kormányhivatal fogyasztóvédelmi szervezeti egységéhez fordulhatnak panasszal.

Érdemes vásárlásunkat előre megtervezni, hogy tényleg csak azokat a termékeket, szolgáltatásokat válasszuk, melyre valóban szükségünk van, hiszen a tudatos fogyasztó a tudatos választása révén lesz megfelelően környezet- és pénztárcabarát is.

Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.