Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Január 03. 18:06, péntek | Életmód
Forrás: - szerk. -

Tények és tévhitek az alkoholról

Tények és tévhitek az alkoholról

Aki mértékkel fogyasztja, tovább él?

„A mértékletes alkoholfogyasztás egészséges”
Tévedés! A vörösborban lévő rezveratrol (antioxidáns vegyület) valóban jó hatással van a szívre és az érrendszerre, ám az orvosok ebből is csak heti 4-5 pohár elkortyolását javasolják – persze, nem egyszerre!
Maga az alkohol ugyanis sem a vérnyomást, sem a koleszterinszintet nem csökkenti, sőt: még az anyagcserét sem „pörgeti”. Aki tehát ezzel az indokkal iszik, az bizony saját magát is megtéveszti!

„Napi egy ital még nem iszákosság…”
Tévedés! Az USA-ban elfogadott, és nemzetközi etalonnak tartott irányelv szerint a heti 7 adag alkohol nőknél már „a kelleténél több alkoholt fogyasztó” kategóriába történő besorolással jár.
Férfiaknál ez a mennyiség kétszeres, tehát őket 14 egységnyi ital fölött lehet egészségügyileg veszélyeztetettnek tekinteni. Az ő szervezetük ugyanis kevésbé érzékenyen reagál a szeszre.

„Az alkohol csak a májnak rossz.”
Tévhit! Az alkohol, mint toxin tényleg elsősorban a méregtelenítésért felelős szervet, azaz a májat károsítja, így az ottani sejtek működésképtelenné válásához, más néven májzsugorhoz vezethet.
Mindemellett azonban károsítja a szívet, az érrendszert, a gyomrot, a beleket, az agyat, az idegeket, ráadásul még bizonyos rákfajták kialakulásának kockázatát is növelheti.

„Az alkohol sorvasztja az agyat.”
Ez bizony tény! Az italozás csökkenti az agy működőképes kapacitását, ezáltal rontva a memóriát, valamint a tanulási és a problémamegoldó készséget is. A rendszeres italozás negatívan befolyásolja az alvási szokásokat, továbbá kellemetlen hangulatingadozást is okozhat.

„Aki mértékkel fogyasztja, tovább él, mint a teljesen absztinens.”
Meglepő, de ez tény! Legalábbis a középkorúak csoportját, illetve a náluk idősebbeket tekintve. A tudósok egyelőre nem tudják, hogy mi lehet ennek az oka, hiszen az is bizonyított tény, hogy az alkohol jelentősen növeli a már említett krónikus betegségek kialakulásának veszélyét.

„A koktélok hizlalnak a legjobban.”
Bizony ez is tény! Az alkoholban egyébként is rengeteg „üres” kalória van, tehát a szervezet nem tudja elégetni őket, de a koktélok elkészítéséhez használt szirupok, gyümölcslevek és likőrök valóságos cukorbombát jelentenek még ezen felül.
Egyetlen „pina colada” a maga 500 kalóriájával felér egy tábla csokoládénak!

„Jobb az ivászatot egyszerre lerendezni.”
Súlyos tévedés! Sajnos sokan úgy vélik, hogy az alkalmankénti nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás kevésbé ártalmas, mint a gyakoribb, ám szerényebb.
Az egyszerre történő nagyobb mennyiség elfogyasztása még inkább növeli a szív- és érrendszeri gondok kockázatát, valamint súlyosan terheli a májat – ráadásul szélsőséges hangulatváltozáshoz, akár öngyilkossági hajlam megjelenéséhez is vezethet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Életmód

Kétezer boltban csak magyar zene szól egy napig

Több mint kétezer üzletben, szállodában, étteremben és benzinkúton kizárólag magyar zene szól május 9-én.

2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód

Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert

Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől