Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2014. December 07. 13:00, vasárnap | Helyi
Forrás: webbeteg.hu

Tények és tévhitek a bioélelmiszerekről

Tények és tévhitek a bioélelmiszerekről

Manapság az egészséges ételek és italok fogyasztása egyre felkapottabbá, divatosabbá válik, növekszik a kereslet és a vásárlók érdeklődése a bioélelmiszerek iránt – szerencsére.

Bár olcsóságuk miatt még mindig hódítanak az egészségtelen, kalóriadús, túlzottan finomított és feldolgozott, félkész- és késztermékek, ugyanakkor fokozatosan egyre nagyobb teret hódítanak az úgynevezett „bio”, „öko” jelzésekkel ellátott áruk.

Nem minden bio, ami annak látszik – tévhit. Amennyiben egy termék csomagolásán szerepel a „bio”, az „öko”, vagy az „organikus” megnevezések valamelyike, akkor biztosra vehetjük, hogy valóban biológiai és ökológiai szempontból vegyszermentes terméket teszünk a kosarunkba. Erre – többek között - egy szigorú rendelet betartása kötelezi az előállítókat, mégpedig a Tanács 2092/91/EGK rendelete. Elkülönülnek azonban azok az élelmiszerek, amelyek csomagolásán a „natúr”, a „reform”, az „alternatív”, vagy a „vegyszermentes” szavakat, jelöléseket tüntetik fel. Ezek szintén egészséges termékeket jelölnek, de jelentésük nem azonosítható a biotermékekkel. A natúrtermékek fogyasztása is jótékony hatással van a szervezetünkre, hiszen egyáltalán nem, vagy csak minimális mennyiségű adalékanyagot tartalmaznak.

Ha bio, akkor egészséges – tény. Ha „bio” jelzésű termékeket vásárolunk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy teljes mértékben vegyszermentesek, nyomon követhető és környezetkímélő módon állították elő azokat. Az állati termékek esetén garantált az állatok kímélő kezelése, a húsipari termékek hormon-, és gyógyszermentessége. Növénytermesztés esetén pedig nem alkalmaznak génmódosított vetőmagokat, nem használnak különböző toxikus rágcsáló és gyomirtó szereket, műtrágyát. Ezeket a problémákat kizárólag természetes vagy mechanikus ellenszerekkel küzdik le a gazdálkodók. A hozam mennyisége így elmarad a nagyüzemi termelés mennyiségétől, de a minőség magasan felülmúlja a nagyüzemit. Ennek tulajdonítható az a tény is, hogy az organikus élelmiszerek ára magasabb, mint a hagyományos termékek ára, hiszen nagyobb az előállítási költség is.

Ha kukacos, akkor biztosan bio, hiszen nem permetezték – tévhit. A zöldségek és gyümölcsök akkor is lehetnek kukacosak, fertőzöttek, ha permetezik őket, a kártevők megjelenésének oka a nem megfelelő ellenszer, illetve koncentráció alkalmazása. A bio zöldségek és gyümölcsök külleme sok esetben kevésbé formás és szép, de ez a természetes. Nincsenek felfújva, génmódosítva, nem siettetik az érési folyamatot. Mindig idényjellegűek, nem látunk például biokörtét vagy ökoszilvát a boltok polcain tavasszal. Az árusítónak garantálnia kell, hogy a portékája ökológiai gazdaságból származik, kérés esetén ezt bizonyítani is tudnia kell.

Vidéken élek, a kisboltból nem tudok beszerezni bioélelmiszereket – tény. A kisvárosi, falusi boltokban gazdaságtalan lenne ilyen termékeket árusítani, kisebb a kereslet rá, valamint nagyobb lehetőség van háztáji zöldség-, és gyümölcstermesztésre, és állattartásra. Az interneten viszont már házhoz is lehet rendelni ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszereket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.