Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Február 10. 08:54, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Teljes kapacitással dolgozik a közútkezelő

Teljes kapacitással dolgozik a közútkezelő

A téliesre forduló időjárás miatt a következő napokban is teljes kapacitással dolgozik a Magyar Közút Nonprofit Zrt. - közölte Pécsi Norbert Sándor kommunikációs osztályvezető szerda reggel az MTI-vel.

Azt írta: országszerte 850 munkagéppel, szükség esetén 130 hómaróval folyamatosan, ütemezetten végzik majd a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat; 3300 dolgozójuk a következő napokban is 12 órás váltott műszakban, 24 órás szolgálatot lát el a 32 ezer kilométeres közúthálózaton.

Felhívta a figyelmet, hogy az előrejelzések alapján a markáns lehűléssel együtt főleg az észak- és nyugat-dunántúli, valamint az észak-magyarországi térségekben a havazás mellett szerdán és csütörtökön ónos eső is várható. A közlekedőknek viharos, nagy erejű széllökésekkel is számolniuk kell - főként a Dunántúlon, ahol akár 70-80 kilométer/órás szél is lehetséges.

Mindez a havazásban érintett területeken szerdán kisebb hófúvásokat is okozhat, elsősorban Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém és Somogy megyében.

A viharos szél az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt felázott talajból fákat is kifordíthat. Az ónos eső és a tapadó hó mennyiségétől és súlyától függően kisebb-nagyobb ágak is letörhetnek, amelyek az úttestre kerülve a közlekedést is befolyásolhatják - fejtette ki.

A közútkezelő a téli üzemeltetési munkákat a meghatározott rend szerint, ütemezetten, első körben a gyorsforgalmi utakon, majd a fő-, végül a mellékutakon végzi el és ezeket a köröket addig ismétli, amíg az időjárás és az útviszonyok indokolják - írta.

A markáns lehűlés miatt péntektől-vasárnapig várhatóan a síkosságmentesítési munkákon lesz a hangsúly, ezért ahol csak lehet és szükséges, már megelőző sószórási munkákat végeznek a szakemberek és az útszóró són kívül kalcium-klorid oldatot is használnak majd.

Ezzel együtt a szakemberek arra kérik az autósokat, hogy - a téliesebb időjárás, főleg az ónos eső és a viharos széllökések miatt - mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról, forgalmi helyzetről és az alapján tervezzék meg esetleges utazásaikat. Ezt a legegyszerűbben a www.utinform.hu oldalon keresztül tehetik meg, de a társaság országos és megyei diszpécserei is állnak az érdeklődők rendelkezésére - közölte Pécsi Norbert Sándor.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára ónos, eső, havazás, hófúvás és erős szél miatt is adott ki figyelmeztetéseket. Emellett már korábban többször felhívták a figyelmet, hogy jelentős lehűlésre is készülni kell.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.