Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. November 15. 11:00, vasárnap | Helyi
Forrás: proaktivdirekt.com

Téli vitaminbomba: a naspolya!

Téli vitaminbomba: a naspolya!

Amikor friss gyümölcsöket már csak exportálva kaphatunk, akkor szedhetjük le a fáról a naspolyát!

Ez az ízletes, régi időket idéző finomság ma már alig-alig kapható, de szerencsére egyszerűen termeszthető! Ha a piacon mégis kapunk, ne aggódjunk, ha nem tudjuk azonnal elfogyasztani, hiszen szottyosan az igazi!

A naspolya eredetileg vadon termő növény volt, amely Közép-Ázsia déli lejtőin és a Balkán-félszigeten termett. Rokona az almának, a körtének és a birsnek. Kedveli a meleget, a napos, félárnyékos helyeket, ezért többnyire délen terem, de hazánkban is kedvezőek számára az időjárási viszonyok, mivel a hideget is jól tűri. A tavaszi fagyok nem tesznek kárt benne, nem túl igényes növény, még metszeni sem kell (nem is szabad, hiszen ágai végén vannak a termőrügyek).

Gyümölcsét október végén, november elején szokták szüretelni, de az sem baj, ha párszor megcsípi a dér, attól csak édesebb lesz. Frissen a fáról szedve, valószínűleg nem fogjuk elfogyasztani, mivel utóérésre van szüksége, hogy jól megpuhuljon. Ezért nyugodtan vásároljunk nagyobb mennyiséget egyszerre, nem kell aggódni, ha nem fogy el rögvest. Csak terítsük szét, és biztosítsuk számára a jó szellőzést.

A naspolya vitamintartalma
Magas C-vitamin tartalma miatt kiváló téli vitaminpótlásra, hiszen ilyenkor egyébként sincs nagy gyümölcsválaszték. Változatosságot csempészhet a narancs-kiwi-mandarin trilógiába. Nagy a pektin és a cserzőanyag tartalma. Jelentős kalcium- és vastartalma miatt nőknek különösen ajánlott lehet a fogyasztása.

Mire jó a naspolya?
Mivel magas a pektintartalma, ezért finom lekvárt vagy zselét készíthetünk belőle. Ez húsételek mellé is isteni. Jól illik hozzá a fahéj, a gyömbér és a szegfűbors. Karácsonykor ínycsiklandó csemege lehet, főleg mivel ilyenkorra érik be igazán. Régen a fára is felaggatták, díszítésre használták.
Nyersen gyümölcsként fogyasztható. :) Csak csippentsük le a szárat, és kanalazzuk vagy szívjuk ki a puha, szinte lágy gyümölcshúst. Fehérboros aromájú, édeskés, fűszeres íze van.

Régen a népi gyógyászat a szájüreg- és a garatgyulladásokat kezelte naspolyából készült kivonattal. Rost tartalma miatt a bélbetegségek kezelésében is szerepet játszott.
Kérgéből főzetet készítettek, és vérzéscsillapításra használták.
A magokból is főzetet készítettek, ami a vesekő ellen nyújtott segítséget.
A naspolyafa dísznövényként is megállja helyét a kertben, az udvarban. A faipar is felhasználja, mivel szívós, jó minőségű faanyagnak minősül.
Bőrcserzésre is alkalmazták, mert levele és kérge is magas csersavtartalommal rendelkezik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.