Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. December 20. 19:00, szombat | Belföld
Forrás: - szerk. -

Téli bírságok kisokosa

Téli bírságok kisokosa

Apró szabálytalanságoknak tűnhetnek, mégis súlyos árat fizetünk értük. Csokorba gyűjtöttük a leggyakoribb téli bűneink tarifáit.

Tömegközlekedési kalamajkák
A menetjegy megváltása mellett még jó pár szabályt be kell tartanunk tömegközlekedés közben. Ilyenkor télen jó tudni, egy csomagolatlan korcsolya, facsemete, egynél több szánkó, síléc vagy egy megengedettnél nagyobb (2 db 40x50x80 cm vagy 2 db 20x20x200 cm) illetve súlyosabb (30 kg-nál több) kézipoggyász szállítása az utazási feltételek megszegését jelenti, ami pótdíjfizetést von maga után. A BKV-nál például az alappótdíj összege 16 ezer Ft, ami a helyszínen 8 ezer Ft-ra mérséklődik.

Ha nem takarítjuk el a havat
Akár börtönbe is kerülhet az, aki nem takarítja el a havat a háza előtti járdáról, és emiatt valaki megsérül – hiszen a Btk. szerint gondatlanságból elkövetett bűncselekménnyel vádolható.
A törvény szerint még társasház esetén is a tulajdonosok felelőssége az ingatlan előtti terület úgynevezett síktalanítása. Ha a közterület-felügyelők mulasztást észlelnek, figyelmeztetniük kell az ingatlan gazdáját, aki ha a figyelmeztetés ellenére sem végzi el a munkát, 50 ezer Ft büntetésre is számíthat.

Jó tudni:
Rendelet tiltja, hogy az úttesten kívül sóval szórjuk fel a járdát. Tény, a helyettesítő anyagok (sóder, homok, faforgács) drágábbak, viszont a sószórást – a környezeti károk miatt – szintén.

Autósok figyelmébe!
Itthon csak ajánlott a téli gumi
Itthon egyenlőre még nem kötelező a téli gumi használata. Viszont a közútkezelő az időjárási és útviszonyok függvényében egyes útszakaszokon kihelyezhet „Hólánc használata kötelező” táblát. Ilyen szakaszon tehát csak olyan járművel szabad közlekedni, melynek legalább a hajtott tengelyén lévő gumiabroncsán hólánc van.

Jó tudni: Ukrajnán kívül az összes szomszédunknál kötelező havas útviszonyok között a téli gumi – ha síelni indulunk, nem árt tisztában lenni a szankciókkal. A mulasztás 30 eurónál kezdődik, határ a csillagos ég.

A szabálytalanságok ára
Az ünnepi hajrában pláne megesik, hogy elkövetünk aprónak tűnő szabálytalanságokat. Sorra vettük, melyik mekkora helyszíni bírságot vonz maga után.
Záróvonal átlépése: 15 ezer Ft.
Indexelés elmulasztása: 15 ezer Ft.
Telefonálás vezetés közben kézben tartott telefonnal: 15 ezer Ft.
Elsőbbségadás elmulasztása zebránál: 20 ezer Ft.
Biztonsági öv be nem csatolása: 30 ezer Ft.

Jó tudni:
Ha az igazoltató rendőr veszi észre, hogy lejárt a műszakink, az a vizsga lejárati idejétől és a bírság fajtájától (helyszíni vagy pénzbírság) függően 15-50 ezer Ft büntetést vonhat maga után.

Jó tudni: Ha nagy sietségünkben gazdátlanul hagyjuk az állomáson a poggyászunkat, az sem a helyi, sem a helyközi tömegközlekedésben nem okoz problémát. A vonat- és buszpályaudvarokon visszakaphatjuk őket a talált tárgyak osztályán. Viszont ugyanez a figyelmetlenség a budapesti nemzetközi repülőtéren hatalmas kárt okoz. Azonnali bombariadót rendelnek el miatta – a riasztás költségét pedig a poggyász tulajdonosának kell állnia, a minimum költsége 32 ezer Ft.
De ünnepek idején fokozottan ellenőrzik a pirotechnikai eszközök szállítását is. Ha a bőrönd mélyén egy csomag csillagszóró a súrlódás következtében működésbe lép, az beindítja a gép tűzjelzőjét. A kényszerleszállás költsége szintén az utast terheli. És nem utolsósorban a 10 cm-nél hosszabb vágóeszköz kísérletének szállítása azonnali őrizetbe vétellel jár együtt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.