Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2020. Április 01. 13:16, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Telefonos tanácsadás indult a keringési betegséggel küzdők segítésére

Telefonos tanácsadás indult a keringési betegséggel küzdők segítésére

A koronavírus ideje alatt ezzel csökkentik a személyes találkozásokat, a betegek kardiológus szakorvosoktól kérhetnek tanácsot.

Telefonos konzultációt indít a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, amelyen keresztül kardiológus szakorvosoktól kérhetnek tanácsot azok, akiknél mellkasi fájdalom, nehézlégzés, erős szívdobogás, vérnyomáskiugrás vagy egyéb panasz jelentkezik - közölték kedden a koronavirus.gov.hu honlapon.

A +36-30/260-6417-es és a +36-30/260-5339-es telefonszám folyamatosan hívható. Hozzátették, hogy bár a telefonos konzultáció nem helyettesíti a személyes vizsgálatot, a szakorvosok segíthetnek abban, mi legyen a következő lépés.

A közlemény szerint Magyarországon - csakúgy, mint a fejlett világban mindenhol - a szív- és érrendszeri halálozás áll az első helyen, ezért a koronavírus-járvány alatt sem szabad megfeledkezni azokról, akik ilyen alapbetegséggel élnek együtt. A magas vérnyomás stroke-ot, szívinfarktust vagy krónikus vesebetegséget okozhat, felgyorsíthatja továbbá az érelmeszesedést, és elősegítheti egyéb szívbetegségek kialakulását is.

Hangsúlyozták, hogy a koronavírus-járvány idején a személyes orvos-beteg találkozások számát is minimálisra kell csökkenteni. De ugyanolyan fontos, hogy a vérnyomás a célérték, ami általában 140/90 Hgmm, alatt legyen.

A közleményben felhívták a figyelmet arra is, hogy érdemes otthonra vérnyomásmérőt beszerezni, valamint fontos, hogy a gyógyszerek ki legyenek váltva, és be is szedje azokat a beteg, ha pedig valaki mellkasi fájdalmat érez vagy a stroke tüneteit tapasztalja, késlekedés nélkül hívjon mentőt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.