Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Január 26. 11:00, vasárnap | Életmód
Forrás: - Adrienn -

Tejkatalógus

Tejkatalógus

Melyik mire használható?

Sajnos minden harmadik ember tejérzékeny. Ez tejfehérje-allergia vagy laktózintolerancia formájában jelentkezik. Jó hír, hogy nekik sem kell lemondaniuk a finom, egészséges italokról, mert vannak olyan tej fajták, amelyek a különböző diéták részeként fogyaszthatók.

Kecske- és juhtej
Ezek a tejfajták sajnos tartalmaznak a tehéntejhez hasonló fehérjéket, és fogyasztásukkor az allergiás folyamat lezajlik a tejérzékeny embereknél, de kifejezett tünetek nincsenek. Ezért is nevezik úgy a szervezeten lezajló folyamatot, hogy néma allergia.
A kecske- és juhtej könnyebben emészthető tehéntejnél vagyis prebiotikus tej. A bélflórához kíméletesek, lúgosító hatásuk van és kevésbé okoznak gyulladást. Kimagaslóan magas a D-vitamin tartalmuk (háromszorosa a tehéntejnek), ezért jóval nagyobb mennyiségű kalciumot tud beépíteni a szervezetbe.

Szójatej
A szójatej különösen alkalmas a fehérjepótlásra és a cukorbetegek is fogyaszthatják natúr formában. Ideális kiegészítője a fogyókúrázók táplálkozásának.

Kölestej
A gabonatejek családjába tartozik. A tejmentes diétához jól illeszkedik, de cukorbetegek csak kevesebbet fogyaszthatnak belőle. A tehéntejhez szokott embernek először furcsa az íze, de ha kávéba tesszük, szinte észrevétlen a különbség.
A köles rengeteg A-vitamint tartalmaz, ami jótékony hatással van a szemfáradtságra, hajhullásra, töredezett körmökre. Található még benne jelentős mennyiségben foszfor, kalcium, vas és szilícium. A koleszterin problémákra és az ízületi megbetegedésekre kifejezetten javasolt.

Zabtej
Szintén gabonatej, mely glutént tartalmaz. A tehéntej pótlására ideális azoknak, akik nem gluténérzékenyek. Idegrendszerre gyakorolt hatása magas fehérjetartalmának köszönhető, de kiváló sejtmegújító és tápláló hatása sem mellékes. Alapanyagát tekintve magas cellulóztartalma és rosttartalma miatt jótékonyan hat a belekre és a koleszterinszintre is.

Rizstej
A rizsszemben lévő fehérje csaknem teljes értékű és remek E-, B-vitamin, kalcium, vas, keményítő, rost, szerves só forrás szervezetünknek. A tej helyettesítésére már 6 hónapos kortól adható babáknak. Rosttartalma elég alacsony és a gyorsan felszívódó szénhidrátok közé tartozik. Az üzletekben általában ízesített változatban kapható (vaníliás, csokoládés), ezeknek abszolút nincs rizsízük így imádják a gyerekek is.

Kukoricatej
Cukorbetegek csak keveset fogyaszthatnak belőle, mert gyakran kukoricaszörpből készítik. Nagyon finom, krémes állagú és ízesítésre kiváló, mert teljesen tehéntej ízű. Jótékony hatással van az emésztésre.

Hajdinatej
Az erek falára rendkívül jó hatással van a hajdinatejben található rutin, ezért a népgyógyászatban gyógynövényként is alkalmazták a magas vérnyomás, visszerek kezelésére. Pozitív tulajdonsága ezenkívül, hogy magas az ásványianyag- és B-vitamin tartalma is, ráadásul a cukorbetegek is ihatják. A hajdina rosttartalma a legmagasabb a gabonatejek közül, mindemellett teljes értékű fehérjeforrás.

Kókusztej
A kókusztej jól alkalmazható fogyókúránál, mert egyensúlyba hozza a vércukorszintet és elégeti a zsírt, ráadásul immunrendszer erősítő, felturbózza az energiaszintet és az ételallergiásoknak is kiváló ital.

Mandulatej
A magtejek közül talán a leggyakrabban a mandulatejet használják. Állapotos és szoptatós kismamáknak ideális, mert magas a tápértéke. Pótolja az elveszített energiát és fehérjét, ráadásul a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.

Diótej, kesudiótej
Ezek a tejek házi receptúrák szerint készülnek. (Turmixoljunk össze: 10 dkg diót, 9 dl vízzel, 2 ek. mézzel vagy 5 dkg beáztatott mazsolával. Ezután gézen átszűrve már fogyasztható is.) A dióról tudjuk, hogy csökkenti a koleszterinszintet és magas Omega-3 tartalma miatt javítja a szervezet inzulin termelését. Kismamáknak ideális frissítő és tápláló itala a dió- vagy kesudiótej magas folsavtartalma miatt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.