Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2019. Január 28. 13:58, hétfő | Helyi
Forrás: hirado.hu

Tehetségben erősek vagyunk, de a vállalkozói szemléletet fejleszteni kell

Tehetségben erősek vagyunk, de a vállalkozói szemléletet fejleszteni kell

Hazánk idén az 53. helyet foglalja el a Nemzetközi Tehetség Versenyképességi Index 2019 felmérésben részt vevő 125 ország rangsorában.

Magyarország a magas jövedelmi kategóriába tartozó 49 ország között a 46. helyen, míg a 37 európai ország között a 29. helyen szerepel idén.

Magyarország – egy helyezést rontva a tavalyi eredményéhez képest –, idén az 53. helyet foglalja el a Nemzetközi Tehetség Versenyképességi Index 2019 (Global Talent Competitiveness Index, GTCI) felmérésben részt vevő 125 ország rangsorában. Az indexet meghatározó hat fő tényező közül a megtartás (Retain) szempontjából vagyunk a legeredményesebbek, igaz, a tavalyi eredményhez képest négy helyet rontottunk ezen a téren.

A lehetőségek (Enable), a szaktudás (Vocational and Technical skills, VT), illetve a globális ismeretek (Global Knowledge, GK) szempontjából továbbra is a középmezőnyben vagyunk, míg a vonzerőt (Attract) és a növekedési, fejlődési lehetőségeket (Grow) tekintve lemaradás látható. Ugyanakkor fontos, hogy Magyarország esetében a szaktudás tényezőt meghatározó két fő terület teljesítménye élesen eltér egymástól: míg a középfokú szaktudás Magyarország legerősebb képessége, addig a munkaerőpiaci követelményeknek és igényeknek megfelelés a leggyengébb láncszem.

Versenytársak

Magyarország a magas jövedelmi kategóriába tartozó 49 ország között a 46. helyen, míg a 37 európai ország között a 29. helyen szerepel idén. Összességében pedig a magas jövedelmű európai országok 18 fős táborának sereghajtója.

GTCI tényezők szerinti összehasonlítás

Magyarország a GTCI mutatót meghatározó mind a hat tényező esetében alulmarad az európai országok és a magas jövedelmi kategóriába tartozó országokhoz képest. Azoknál a tényezőknél – megtartás, a szaktudás, a globális ismeretek, és a lehetőségek – amelyekben jobban teljesít Magyarország megközelítjük az európai átlagot. A növekedés (Grow) és a vonzerő esetében viszont lemaradás figyelhető meg.

Címkék: tehetség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 08:23, hétfő | Helyi

Oktatási Hivatal: ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 06. 07:29, hétfő | Helyi

Sok kiváló tanuló kezdi meg érettségi vizsgáit a Móra Ferenc Gimnáziumban

A Móra Ferenc Gimnázium 2024. május 3-án (pénteken) tartotta ballagási ünnepségét.

2024. Május 05. 12:12, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. május 5. - HÚSVÉT 6. VASÁRNAPJA

2024. Május 05. 12:11, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. május 5. - SZENT ISTVÁN TEMPLOM