Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2016. Május 01. 08:00, vasárnap | Helyi
Forrás: - szerk. -

Te is érintett vagy?

Te is érintett vagy?

Az 5 leggyakoribb betegség

Nem tudjuk, hogy életmódunknak, mentalitásunknak, netán egy kicsit mindkettőnek köszönhetjük-e, de a népbetegségek előfordulásának gyakoriságát tekintve, európai viszonylatban Magyarország elég kedvezőtlen helyen áll. A betegségek repertoárja bővül, ám mi lehet az 5 leggyakoribb, mely sunyin életünkre tör?

Többek között ezeket a betegségeket is könnyebb lenne elkerülni, ha már életünk első két évében még jobban odafigyeltünk, illetve szüleink odafigyeltek volna táplálkozásunkra.

Elhízás
Sokan esztétikai szempontok miatt nem képesek megbarátkozni kissé vagy nagyon husi testükkel, ám az elhízás számtalan veszélyt rejt magában egészségügyi okok miatt is. A csontok, ízületek, izmok jobban meg vannak terhelve, és szerveink sem érzik túl jól magukat a több réteg zsír alatt. Vérnyomásunknak, szívünk normális működésének sem tesz jót a túlsúly és rengeteg betegség kiváltója lehet még a rajtunk lévő felesleg.

Szív- és érrendszeri megbetegedések
Az elhízás következményei is lehetnek a szív- és érrendszeri betegségek, melyek Magyarországon a vezető halálokok közé tartoznak. Az ebbe a csoportba tartozó magas vérnyomás betegség nagyjából közel 3 millió magyart érint, a szívbetegségben szenvedők száma pedig több, mint egy millió. És sajnos ezek a számok növekvő tendenciát mutatnak…

Csontritkulás
Ahogy azt már mi is megírtuk, a csontritkulás inkább a nőket, de napjainkban a férfiakat is érintő betegségről. Talán nehéz elképzelni, de a táplálkozásunk, mozgáshoz való hozzáállásunk mellett a fogantatásunktól számított kalcium- és vitaminbevitelünk is jelentős szerepet játszik e betegség kialakulásában.

Cukorbetegség
Szintén az elhízás egyik lehetséges következménye. Itt már egy kicsit jobb képet mutatunk, mi magyarok európai viszonylatban a ranglista közepén vagyunk (20 és 79 évesek között 6%), a megállapított cukorbetegek számát nézve. Az viszont elkeserítő, hogy legalább ugyanennyi diagnosztizálatlan diabéteszes él kicsiny országunkban.

Pajzsmirigybetegségek
Főként a serdülő- illetve a változókorban, valamint a terhesség alatt és az azt követő néhány hónapban alakulhat ki. A pajzsmirigy által termelt hormon (mely főként az anyagcsere folyamataiért felelős) mennyisége lehet túl sok (túlműködés), vagy túl kevés (alulműködés). Ettől függően jelentkezhet tünetként hízás vagy fogyás, hajhullás, fáradékonyság, ingerlékenység, menstruációs, termékenységi zavarok.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 14:39, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok