Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2015. Március 28. 08:00, szombat | Helyi
Forrás: SzabadFöld

Tavaszt hozó szépség

Tavaszt hozó szépség

Ha már virágozni látjuk a jázmint, okunk lehet a bizakodásra: hamarosan beköszönt az igazi tavasz.

A Kínából származó cserje pontos neve téli jázmin (Jasminum nudiflorum), amely egyben a legnépszerűbb faja is a változatos (Jasminum) nemzetségnek szerte Európában. (Nem azonos a nyár elején fehéren virágzó jezsámennel, amelyet gyakran neveznek jázminnak is. Nem állnak rokonságban, amit latin neve, a Philadelphus coronarius is tanúsít.)
A téli jázmint legjobb félárnyékba telepíteni, mert a napra ültetve megeshet, hogy már karácsony idején virágozni kezd, de azok elfagynak a januári nagy hidegben. Félárnyékban a virágzás február végére, március elejére tolódik ki. Ezen túlmenően az egyenletes vízellátású, középkötött, tápdús talaj az ideális számára.
Jellegzetes, négyszögletes vesszői – ha nem kapnak támasztékot – csüngve növekednek, a földre érve meggyökeresednek, majd ívesen nőnek tovább. Éppen ezért tanácsos a kertben a rézsű tetejére ültetni, ahonnan lecsüngve beteríti azt. Tavaszt köszöntő, fényes, sárga virágai a még levéltelen bokrokon jelennek meg (gyakran a havas háttér előtt), felüdítve a téli kertet.
A téli jázmin metszésére csakis elvirágzása után kerítsünk sort, mert ha ez előtt, például késő ősszel metszenénk, a virágok jó részétől megfosztanánk a növényt. Mint jól gyökeresedő cserjét könnyen és gyorsan szaporíthatjuk. A földre érő hajtásai maguktól is meggyökeresednek; ezeket a gyökerükkel óvatosan kiemelve a földből új helyükre ültethetjük ősszel vagy tavasszal.
De ha május végén levágunk a bokorról 20 centis hajtásokat, ledugjuk őket a kert árnyékos sarkába, s rendszeresen öntözzük, e dugványok néhány hét alatt meggyökeresednek.

Címkék: korai, tavasz, virág

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 08:00, szombat | Helyi

Mozogj sokat, érezd jól magad

„Mozogj sokat, érezd jól magad” mottóval szervezte meg Városi Diáksport Bizottság a Diákolimpia Junior Fesztivált 2024. április 17-én a Kész Aréna Sportcsarnokban az I. és II. korcsoportos gyerekeknek.

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.