Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Március 29. 10:00, szombat | Helyi
Forrás: - Adrienn -

Tavaszi fáradtság? Ugyan!!!

Tavaszi fáradtság? Ugyan!!!

Szervezetünk ébresztésében is segítségünkre vannak gyógynövényeink!

A tavaszi fáradtság szervezetünkben zajló bonyolult folyamatok együttes tünete. Tavasszal az emberi szervezetben beindul az úgynevezett öntisztító mechanizmus. Az immunrendszer egyensúlya ilyenkor kicsit megbomlik és az alacsony ellenálló képesség jelentősen megnöveli a szervezet vitamin, mikroelem, ásványi anyag és antioxidáns iránti igényét. Szervezetünk helyreállítására semmi sem jöhetne jobban annyira jókor, mint a tavaszi gyógynövények.

Vérehulló fecskefű
Sárga virágú, hazánkban a fecskék érkezésekor kezd virágozni és távozásukkor hervad el. Leggyakrabban szemölcsellenes hatása miatt ismert, ezen kívül epepanaszok, görcsök, puffadás csökkentésére használhatjuk. Epehajtó hatása klinikailag is bizonyított, különböző bőrbajokra, például lassan gyógyuló sebek vagy elvakart, elfertőződött bőrsérülések, az impetigo (ótvar) daganatok és tyúkszemek gyógyítására használjuk sikerrel. Eredményes fájdalomcsillapító szer, és korunk egyik népbetegségére, a refluxra is ajánlják frissen préselt levét. Ásványi anyagokban és C-vitaminban rendkívül gazdag, vérképző és vértisztító tulajdonságokkal is rendelkezik csalánnal és bodzahajtással együtt.

Feketenadálytő gyökér
A fekete nadálytő gyógyászati szempontból elsősorban segíti a csontok és csontszövetek regenerálódását, gyorsítja a szövetek újraképződését és a sebek gyógyulását. A gyökér fájdalomcsillapító, vizenyőcsökkentő hatású, rándulások, izomfájdalmak esetén ugyanolyan eredményes hatás érhető el vele, mint a szintetikus gyógyszereket tartalmazó készítményekkel. Ínhüvelygyulladásnál, köszvény esetén, ízületi gyulladásnál, körömágygyulladásnál, lábgombásodásnál is eredményesen használható. Felfekvések, aranyér elleni krémek ismert alapanyaga. A gyökér főzete erősítő, roboráló hatással rendelkezik, ezért kifejezetten hatásos lábadozás időszakában fogyasztani.

Galagonya
A galagonyát vesekőre, emésztési panaszokra, menstruációs görcsökre is használjuk, de a “szív gyógynövényének” is nevezik, mert bizonyítottan jó szíverősítő és szívnyugtató hatású, és eredményesen csökkenti az érelmeszesedés kockázatát. Jótékony hatással van a fáradt, túlterhelt szívre, javítja a szívizomsejtek aktivitását, serkenti a szívizom vérellátását. Teakeveréke értágító és vérnyomáscsökkentő hatású, fogyasztása elsősorban koszorúér-betegségek esetén javasolt. Időskori szívpanaszokra, illetve a szívizmok degenerációs megbetegedéseire ajánlott galagonyatea és galagonyatartalmú készítmények fogyasztása. Segíti a szívizom működését, a koszorúerek véráramlását és ritmuszavar ellenes hatással is rendelkezik.

Medveszőlő
A medveszőlő egy örökzöld cserje, amelynek áfonyára emlékeztető élénkpiros bogyótermése van. A legelterjedtebben használt húgyúti fertőtlenítő, aminek hatása a vizelet lúgosságától függ. Ezért a kezelés alatt szigorúan ajánlott a lúgosító diéta friss gyümölcsökből és zöldségekből. Hús és tejtermékek fogyasztása a kúra idején nem ajánlott, mert a vizeletet lúgossá kell tennünk. Ezt egyébként elérhetjük úgy is, hogy napközben egy kevéske nátrium-hidrogénkarbonátot (szódabikarbónát) adunk vízhez vagy teához és napközben elkortyolgatjuk. A medveszőlő tea kiegészítő terápiaként ajánlott a hólyag- és vesebetegségekben, viszont csak rövid ideig, mert hidrokinon mérgezést okozhat. Gyulladás gátló és vízhajtó hatású gyógynövényekkel is kombinálhatjuk pl. zsurlóval, kamillával, cickafarkkal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.