Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2018. Január 23. 08:42, kedd | Helyi
Forrás: BAON

Tavasszal elkezdődik a repülőtér felújítása

Tavasszal elkezdődik a repülőtér felújítása

December közepétől új üzemeltetője van a kiskunfélegyházi repülőtérnek.

A képviselő-testület három pá­lyázó közül a Blue Sky Re­pülő Klubot bízta meg öt évre a létesítmény működ­tetésével.

A félegyházi sportrepülőtér tavaly ünnepelte fennállásának 60. évfordulóját. Az elmúlt évtizedek alatt számos üzemeltetője volt a létesítménynek. Kezdetben a Magyar Honvédelmi Szövetség (MHSZ) égisze alatt működött, majd 2002-ben az önkormányzat tulajdonába került. A város azóta ötévente, pályázati úton választ üzemeltetőt.

A repülőtér működése – a szakosztályok közötti használati viták, érdeksérelmek miatt – soha nem volt zavartalan. A városatyák most abban bíznak, végre nyugvópontra kerül az ügy.

Apró András, a repülőtér új vezetője a BAON internetes hírportál munkatársának elmondta, az első és legfontosabb lépés, hogy rendbe tegyék a pályát, amely jelenlegi állapotában használhatatlan. Ahhoz, hogy alkalmas legyen a repülésre, pótolni kell többek között a pálya fölfestését, hogy az fentről is jól látható legyen. El kell végezni a pályák eredeti méreteinek, szegélyeinek helyreállítását és felszínének javítását is.

– Tavasszal kezdjük a felújítást. Olyan állapotba szeretnénk hozni a pályát, hogy azon biztonsággal fel- és leszállhassanak a repülőgépek. A hangár, kisebb javításokkal, alkalmas a repülők tárolására. Ugyanakkor a repülőgépek közül nem mindegyikkel érdemes foglalkozni – részletezte Apró András. Arról is beszélt, hogy a sportág évtizedekkel ezelőtt nagyon népszerű volt Félegyházán. A félegyházi repülőtér országos szinten is ismert és kedvelt volt a sportág szerelmesei körében. Ezt a régi népszerűséget szeretné a klub visszaállítani.

Az új üzemeltető pályázatában komplex hasznosításról ír. A klub azt tervezi, hogy a reptér hosszú távú üzemeltetésébe bevonná az önkormányzat mellett a város intézményeit és egyesületeit is. Véleményük szerint ugyanis önmagában a repülés nem képes fenntartani ekkora ingatlant. A megváltozott gazdasági és társadalmi helyzet ma már nem teszi alkalmassá a vidéki sportrepülőtereket az önálló működésre – olvasható a pályázati anyagban.

Tervezik továbbá a város és vonzáskörzetének iskoláiban a repülés népszerűsítését, így a reptér akár gyermeknapok, osztálykirándulások helyszíne is lehet a jövőben. A nyertes pályázó tervei között szerepel a jelenlegi szálló és közösségi épület felújítása is, az olcsó szálláshelyek megteremtése ugyanis lehetőséget teremtene táborok, versenyek, vetélkedők megszervezésére is.

Összefogtak a repülősök
A Kiskunfélegyházi Blue Sky Repülő Klub azzal a céllal alakult 2008-ban, hogy szemléletváltással és aktívan munkálkodó tagsággal új lehetőségeket teremtsen a félegyházi reptéren. A tagság az önkormányzattal közösen új alapokra szeretné helyezni a reptér üzemeltetését. Tagjaik aktív szereplői a repülős életnek, több évtizede a repülés különféle ágával foglalkoznak. Vannak köztük oktatók, pilóták, és lelkes amatőrök is.

Címkék: repülőtér

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Tavaszi zsongás a főtéren

Színes virágkavalkáddal, kézműves termékbemutatóval és vásárral, valamint táncos-zenés előadásokkal köszöntötték a tavaszt Kiskunfélegyházán április 27-én.

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.