Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. Január 27. 14:00, kedd | Helyi
Forrás: Orientpress Hírügynökség

Tavaly százezernél is több lakás kelt el

Tavaly százezernél is több lakás kelt el

A gazdasági válság óta először lépte át a százezret az adásvételek száma a lakáspiacon tavaly az Otthon Centrum elemzése szerint.

A gazdasági válság óta először lépte át a százezret az adásvételek száma a lakáspiacon tavaly az Otthon Centrum elemzése szerint. A forgalom mintegy 20 százalékkal nőtt 2013-hoz mérten, a vevők alkupozíciója pedig a négy évvel ezelőtti szintre esett vissza.

„Csaknem húsz százalékkal nőtt tavaly az adásvételek száma a lakáspiacon 2013-hoz képest. A forgalom 2009 óta először lépte át a százezres szintet, és megjelentek a befektetési céllal vásárlók, elsősorban Budapest belső kerületeiben és a nagyobb vidéki városokban, főleg a használt tégla- és panellakások piacán” – mondta a Világgazdaságnak Déry Attila, az Otthon Centrum (OC) vezető elemzője. Az alacsony jegybanki alapkamat kulcsszerepet játszott a lakáspiac felfutásában, hiszen az alacsony hozamú betétek helyett sokan kerestek új helyet megtakarításaiknak. A másik fontos tényező a bizalom növekedése volt: sok, a korábbi években elhalasztott vásárlás valósult meg az elmúlt hónapokban.

Budapesten tavaly az utolsó negyedévben a 13-14 millió forint közötti használt téglalakások, az ország keleti részében a 9, míg nyugaton a 6-7 millió forint közötti áron kínált lakások voltak a legkeresettebbek. Árkategóriától függetlenül a keleti megyékben és Budapesten az 50, Nyugaton pedig a 60 négyzetméter körüli lakások voltak a legnépszerűbbek. A panelek piacán Budapesten a 10, Kelet-Magyarországon a 6-7, Nyugat-Magyarországon pedig a 8 millió forint körüli áron kínált ingatlanok forogtak leginkább. A vásárlók ebben a kategóriában is az 50-60 négyzetméteres méretet keresték elsősorban.

Továbbra is a téglaépítésű házak piacán a legszínesebb a kép, hiszen itt a többi ingatlantípushoz képest sokkal szélesebb sávban, viszonylag egyenlően oszlik meg a kereslet. A legtöbb kereső a fővárosban a 20, az agglomerációban pedig a 16-17 millió forintért kínált házak után érdeklődött.

Mivel a potenciális vevők száma egyre nőtt, az eladók a hirdetési fázisban kisebb árengedményre kényszerültek, mint korábban, és az árat a szerződéskötés előtt is kisebb mértékben kellett csökkenteniük. „Ez nem feltétlenül arra vezethető vissza, hogy az eladók pontosabban tudták megállapítani a piaci árat, inkább annak köszönhető, hogy a potenciális vevő már kicsivel magasabb árszintnél is elkezdett érdeklődni” – hívja fel a figyelmet Déry Attila

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.