Városlista
2021. október 25, hétfő - Bianka

Hírek

2015. Január 27. 14:00, kedd | Helyi
Forrás: Orientpress Hírügynökség

Tavaly százezernél is több lakás kelt el

Tavaly százezernél is több lakás kelt el

A gazdasági válság óta először lépte át a százezret az adásvételek száma a lakáspiacon tavaly az Otthon Centrum elemzése szerint.

A gazdasági válság óta először lépte át a százezret az adásvételek száma a lakáspiacon tavaly az Otthon Centrum elemzése szerint. A forgalom mintegy 20 százalékkal nőtt 2013-hoz mérten, a vevők alkupozíciója pedig a négy évvel ezelőtti szintre esett vissza.

„Csaknem húsz százalékkal nőtt tavaly az adásvételek száma a lakáspiacon 2013-hoz képest. A forgalom 2009 óta először lépte át a százezres szintet, és megjelentek a befektetési céllal vásárlók, elsősorban Budapest belső kerületeiben és a nagyobb vidéki városokban, főleg a használt tégla- és panellakások piacán” – mondta a Világgazdaságnak Déry Attila, az Otthon Centrum (OC) vezető elemzője. Az alacsony jegybanki alapkamat kulcsszerepet játszott a lakáspiac felfutásában, hiszen az alacsony hozamú betétek helyett sokan kerestek új helyet megtakarításaiknak. A másik fontos tényező a bizalom növekedése volt: sok, a korábbi években elhalasztott vásárlás valósult meg az elmúlt hónapokban.

Budapesten tavaly az utolsó negyedévben a 13-14 millió forint közötti használt téglalakások, az ország keleti részében a 9, míg nyugaton a 6-7 millió forint közötti áron kínált lakások voltak a legkeresettebbek. Árkategóriától függetlenül a keleti megyékben és Budapesten az 50, Nyugaton pedig a 60 négyzetméter körüli lakások voltak a legnépszerűbbek. A panelek piacán Budapesten a 10, Kelet-Magyarországon a 6-7, Nyugat-Magyarországon pedig a 8 millió forint körüli áron kínált ingatlanok forogtak leginkább. A vásárlók ebben a kategóriában is az 50-60 négyzetméteres méretet keresték elsősorban.

Továbbra is a téglaépítésű házak piacán a legszínesebb a kép, hiszen itt a többi ingatlantípushoz képest sokkal szélesebb sávban, viszonylag egyenlően oszlik meg a kereslet. A legtöbb kereső a fővárosban a 20, az agglomerációban pedig a 16-17 millió forintért kínált házak után érdeklődött.

Mivel a potenciális vevők száma egyre nőtt, az eladók a hirdetési fázisban kisebb árengedményre kényszerültek, mint korábban, és az árat a szerződéskötés előtt is kisebb mértékben kellett csökkenteniük. „Ez nem feltétlenül arra vezethető vissza, hogy az eladók pontosabban tudták megállapítani a piaci árat, inkább annak köszönhető, hogy a potenciális vevő már kicsivel magasabb árszintnél is elkezdett érdeklődni” – hívja fel a figyelmet Déry Attila

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 25. 14:41, hétfő | Helyi

Sebességellenőrzést tartottak Bács-Kiskun megyében

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatóit bevonva tartottak közlekedési akciót a megye rendőrei, amelynek eredményeként 6 óra alatt 245 szabálytalankodóval szemben intézkedtek.

2021. Október 25. 12:49, hétfő | Helyi

Az őszi szünetben is sok izgalmas útvonalat ajánl a MÁV-START a kerékpárosoknak

Idén eddig rekordszámú, 120 ezernél is több kerékpáros utas döntött úgy, hogy túrajegy felhasználásával, vasúttal közelíti meg a túrához tervezett útvonal kiindulópontját.

2021. Október 25. 09:03, hétfő | Helyi

Program a falusi kisboltok megmaradásáért