Városlista
2021. december 7, kedd - Ambrus

Hírek

2011. Július 31. 07:17, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress

Tartósan 400 forint fölé kúszhat a benzin ára

Tartósan 400 forint fölé kúszhat a benzin ára

Magyarországon a térségben a legmagasabb a benzinár, de a dízel még nem érte el a csúcsot.

A szakemberek szerint nem kizárt a további drágulás, de mivel mindenhol a környékünkön felmentek az árak, nem számítanak a benzinturizmus bővülésére - írja a Magyar Hírlap.

A hazai fogyasztónak a svájci frank szárnyalása mellett talán a legrosszabb hír az üzemanyagárak immár két éve tartó hegymenete, amelynek ráadásul még nem látjuk a végét-írja a lap. A héten a hazai benzinárak ismét elérték a 388 forintos csúcsot, a dízel azonban két forinttal elmaradt a korábbi rekordtól. Ezzel a benzinárban már mi vagyunk a térségben a legdrágábbak. A szakértők azonban úgy vélik: mindenhol magasak az üzemanyagárak, és nincs akkora különbség köztünk és a szomszédos országok között, hogy a magyar autósok tömegesen átjárjanak tankolni. A drágulás miatt viszont esik a fogyasztás, benzinből már most hat százalékkal, és ha a tendencia folytatódik, akkor akár a tíz százalékot is elérheti az év végére a benzinfelhasználás mérséklődése. Más a helyzet a gázolajjal, amelynek a fogyasztása növekszik, mivel a magyar gazdaság fejlődését az export hajtja, amelynek bővülésével egyre több szállítmány indul útra az országból.

Az olajár a szakemberek szerint a jelenlegi 116 dolláros szintről az őszre 130 dollár fölé emelkedhet, ami tartósan négyszáz forint fölé lendítheti a hazai benzinárakat. De csak akkor, ha folytatódik a világgazdaság bővülése, és azt nem töri derékba egy újabb válság. Ennek egyik oka lehet az amerikai államcsőd, a másik az eurózóna krízise. Ha a világgazdaságnak ezeket sikerül elkerülnie, akkor viszont a töretlen ázsiai keresletbővülés tovább hajtja majd felfelé az olajárakat. A hazai árszint meghatározója emellett a dollár árfolyama, amelynek gyengülése mérsékelheti a magyar árak emelkedését. Ugyancsak enyhülést hozhatna a jövedéki adó csökkentése is, hiszen az üzemanyagárak csaknem felét az adók teszik ki, de erre a kormánynak aligha lesz lehetősége.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: benzin

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 07. 15:00, kedd | Belföld

Körözési toplistás bűnözőt fogtak el Gyöngyösön

Magyarország ötven legkeresettebb bűnözőjének egyikét fogták el Gyöngyösön - tájékoztatta a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense kedden az MTI-t.

2021. December 07. 12:00, kedd | Belföld

Engedély nélkül tartott fegyvereket a gyenesdiási lövöldöző

Több fegyvert és lőszereket tartott engedély nélkül otthonában az a férfi, aki hétfő este több lövéssel megsebesítette feleségét, majd végzett magával

2021. December 07. 09:39, kedd | Belföld

Meghalt 224 beteg, 4311 új fertőzöttet találtak Magyarországon

Meghalt 224, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 4311 koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu kedden,

2021. December 07. 08:34, kedd | Belföld

Rálőtt a feleségére, majd végzett magával egy férfi

Súlyosan megsérült egy nő hétfő délután Gyenesdiáson, miután többször is rálőtt a férje, aki később végzett magával - közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.