Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. Augusztus 08. 11:32, hétfő | Helyi

Tanulmányi úton jártak a közgések Németországban

Tanulmányi úton jártak a közgések Németországban

A logisztikai technikus tanulók versenysikere értékes jutalomutazást ért.

Iskolánk három logisztikai és szállítmányozási ügyintéző (új nevén logisztikai technikus) tanulója Krepsz Gréta, Kratochil Nóra és Ragács Fanni a Neumann János Tudományegyetem által szervezett, országos, 24 órás logisztikai versenyen projektfeladatával első helyezést ért el, felkészítő és kisérő tanáruk Tóthné Mezei Mária volt.

A kiváló teljesítményt a rangos országos verseny egyik főszponzora a Duvenbeck Immo Kft különdíjjal jutalmazta: a Duvenbeck németországi székhelyén, Rastattban tehettünk három napos látogatást. A látogatásra a Covid-járvány megpróbáltatásai miatt csak most, bő egy évvel a verseny után kerülhetett sor.
Nagyon örültem, hogy a tanulókat (akik már azóta elvégezték a képzésünket) elkísérhettem. . Franciáné Óbester Erzsébet vagyok, a Kiskunhalasi SZC Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikum tanáraként többek között a logisztikai technikus képzésen tanulókat oktatom a logisztikával, általános szállítmányozással, külkereskedelemmel kapcsolatos ismeretekre.
Szenzációs élmény számomra, hogy még az út előtt megtudtam azt a tényt, hogy a nyertesek eddig még nem ültek repülőn és az élmény jellege a tanulmányi útnak így csak fokozódott.

Utazás Stuttgart / Rastatt 2022.06.14., kedd

A Duvenbeck Immo Kft által biztosított tökéletes szervezéssel érkeztünk meg a kis csapattal a stuttgarti repülőtérre. Itt rögtön egy komoly, elgondolkodtató feladattal szembesültek, amelynek megoldása egyaránt igényelte a biztos idegen nyelv tudást és a leleményességet.
Csak olyan bankkártya lehet garancia az autóbérlésnél, amely a költség fizetésénél megjelent. Sikeresen megoldották ezt az adminisztrációs kérdést kellett megoldani és tízperces ügyintézés után gördülékeny volt a gépkocsi átvétele.
A keddi napunk Stuttgartban a Mercedes-Benz Museum (https://www.mercedes-benz.com/de/classic/museum/ Cím: Mercedesstraße 100, 70372 Stuttgart) látogatásával kezdődött.
Maga az impozáns épület és a kiállítás-látogatás megszervezésének rendkívüli pontossága is arról adott tanúbizonyságot, hogy a gépjármű gyártás éllovasa csak akkor lehet egy cég, ha minden lépésénél átgondolt és pontos szervezetben, céltudatos vezetéssel dolgozik, magas minőséget megkövetelve. A Mercedes Benz múzeum látogatása tartalmas és meghatározó élmény volt. A múzeum látogatása során visszaköszöntek a logisztikai ismereteink, nagyon jól tudatosítva a diákokban utazásunk célját.
A kicsit megkésett, de klasszikus német ebédet követően a városnézésé volt a főszerep.
A keddi nap végére csak egy autós út maradt a szállásra és sok élmény után várva várt pihenő fért már csak a napba.
Nagyon nagy szeretettel fogunk visszagondolni a szállásunktól pár méterre lévő kis hangulatos kerttel rendelkező étteremre, ahol jólesett gyakorolni német nyelvtudásunkat is..

2022.06.15., szerda, a nagy nap

Hogy miért is?
Megérkezésünkkor Mezősi Julianna a cég termelési igazgatója fogadott Bennünket. Hihetetlen szakmai tudásával és magával ragadó személyiségével vezetett végig több órán át a cég területén. A látogatás a fő célját elérte.Számunkra, külsősök számára, maga az autóipari ágazat kevésbé ismert és termékspecifikus logisztikai elemei, minden szinten egy óriási információsereg tárháza volt.
Csodával figyeltük a folyamat minden egyes lépését, amelyet az igazgató asszony bemutatott és természetesen az ehhez tartozó, szinte csak és kizárólag vezetők által ismert nehézségek és érdekességek is arra utaltak, hogy mekkora szervezettségre van szükség a pontos és precíz végtermék előállításához. Nem csak materiális javak szervezettségét, hanem humán erőforrási részleteket is szépen kielemezve kapunk képet a rendszerről.A kontakt logisztika mint fogalom, csak akkor tanulható meg, ha az ágazatban már gyakorlattal rendelkezünk. Általánosságban ez a fogalom a tankönyvekben kevésbé emlegetett terület. Hogyan kerül kapcsolatba egy megrendelési szám a Daimler és Duvenbeck gyártó sorain, milyen rendszere van a minőségbiztosításnak, a munka szervezésének és az alapanyaghiány kezelésének…Szerencsések vagyunk, hogy a belső és csak bizonyos termékre kifejlesztett rendszereket és nyomon követhetőséget igazoló megoldásokat is láthattunk.
Minden egyes alkatrész más és más tárolási, rakodási feltételeket igényel. Ritkán látni ennyi féle-fajta megoldást az alkatrészek egységrakományként kezelés megoldására és a szállítási feltételek optimalizációjára.
A cikkhez csatolt képek csak felvillanások a gazdag program emlékeként . Őszintén remélem, hogy egy kicsit át tudják adni a cég látogatásának aktív és egyben lenyűgöző élményét, melyet megtapasztalhattunk.
Már tudják a tanulók is, hogy a munkához való hozzáállás és a pontos precíz logisztika és a rendszerben való gondolkodás mennyire fontos és elengedhetetlen feltétele a gyakorlati élet ezen területén is. Természetesen a 2 nap legnagyobb konklúziója a szakmai ismeretek elsajátítása mellett a nyelvtudás fontosságára is rámutatott.A logisztikai cég bemutatása után délután elindultunk egy kirándulásra a közeli hegyekbe, a
Fekete-erdőbe, a Hohenbaden kastélyhoz és a geroldsaueri vízeséshez
Igaz, a második napunkat töltöttük el, de ennyi inger és pozitív élmény ritkán sűrűsödik egy programba.
Óriási élmények és csodás tájak vettek körül bennünket egész nap.

2022.06.16. csütörtök: városnézés és a hazautazás

Városnézés Rastattban. Egy ünnepnapra ébredve tudtuk a várost megtekinteni, szinte egyedüli turistaként. Csendes, nyugodt, tiszta környezet vett körül bennünket, mielőtt útnak indultunk Stuttgart felé. Ami kellemes, lassú utazás lett, kisebb-nagyobb dugókkal  Ezt is meg kellett tapasztalnunk. A gyors repülőút után, fáradtan, de óriási élményekkel tértünk haza.
Köszönettel tartozunk a Neumann János Egyetemnek a 24 órás logisztikai verseny szervezéséért, a Duvenbeck cégcsoportnak a támogatásáért, eme csodás három napos élményeiért és az életre szóló tapasztalatokért mind Szőlősi Juliannának, mind a magyar Duvenbeck Immo Kft.- nek a szervezésben való segítségnyújtásáért. Külön köszönjük Király Brigitta segítségét.
Hálásak vagyunk a lehetőségért és a csodás útért. Számunkra ismét bebizonyosodott, milyen fontosak a közgés értékek: a szakmai közegben is jól alkalmazható idegen nyelvnyelvtudás és az igazi kincs,a munkahelyi, gyakorlati tapasztalattal ötvözött elméleti ismeret.

Franciáné Óbester Erzsébet
oktató

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 14. 08:29, vasárnap | Helyi

Tetőzik az áprilisi nyár, de egyre közelebb a fordulat

A szabadtéri programoknak kedvező, nyarat idéző idő a következő napokban is folytatódik.

2024. Április 14. 08:21, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 14. - HÚSVÉT 3. VASÁRNAPJA

2024. Április 14. 08:20, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 14. - HÚSVÉT 3. VASÁRNAPJA

2024. Április 13. 20:10, szombat | Helyi

Tűzgyújtási tilalmat rendeltek a szárazság miatt

Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és JÁsz-Nagykun-Szolnok vármegyét érintik az intézkedések.