Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. Február 07. 14:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Tanácstalanul méregeti a villanyszámlát?

Tanácstalanul méregeti a villanyszámlát?

Nézze meg, mi minden zabálja az áramot!

REZSICSÖKKENTÉS ide vagy oda, sokan tanácstalanul méregetik az áramszámlájukat, nem értik, mi fogyaszthat ennyit az otthonukban.

Ma már minden háztartás tele van elektromos készülékekkel, így alacsony fogyasztásról nem érdemes álmodozni. A fürdőszobai eszközeink a legnagyobb fogyasztók, de a konyhai gépek és a szórakoztató elektronika sem elhanyagolható mennyiségű áramot használ el. A világítás már sokat korszerűsödött az elmúlt évtizedben, lejárt a hagyományos izzók ideje. Áramfogyasztásunk negyedét ez teszi ki, itt tudunk igazán spórolni, ha ésszerűen világítunk a téli időszakban. A legkorszerűbb és energiatakarékos megoldás, ha LED-fényforrásokat használunk. Igaz, az első befektetés jelentős, de szinte elnyűhetetlenek és 80 százalékkal kevesebbet fogyasztanak.

Komoly áramfogyasztónak számít a fagyasztószekrény és a fagyasztóval kombinált hűtő. Minél régebbi típus, annál jobban hajtja a villanyórát. Egy tízéves fagyasztó háromszor annyit fogyaszt, mint egy modern készülék. Szakemberek számításai szerint négyfős háztartás esetében egy fagyasztószekrény éves szinten 420 kWh áramot használ el. Egy sima hűtőszekrény ugyanabban a háztartásban 370 kWh-t. Ha eljegesedik, akkor ennél is többet fogyaszt. A mosogatógépekhez is sok áram kell, főleg, ha félig üresen mennek. Sokan az ünnepi időszakokban szembesülnek azzal, hogy a sütés-főzésnek megnövekedett számla lesz a jutalma. A villanysütőkkel érdemes csínján bánni, és inkább egyszerre sütni többfélét, semmint ki-be kapcsolgatni.

A fürdőszobában is könnyen elszökik az áram a régi elektromos vízmelegítőknél. Ha a mosáson szeretnénk pénzt spórolni, akkor teli gépet indítsunk el, és ne használjuk a leghosszabb programokat. A korszerű mosószereknek köszönhetően már 30 fokon is jól lehet mosni, akár rövid, 25 perces programon is. Segít, ha nem hagyjuk vízkövesedni a készüléket. Számos háztartásban használnak nagy teljesítményű hajszárítókat, hajformázókat – sok kicsi itt is sokra megy.

A nemzetközi szabályozás már száműzte a boltokból a nagy teljesítményű porszívókat, ez sem véletlen. A nyári időszakban a klímaberendezések is felkerülnek a listára. Szélsőséges esetben, ha folyamatosan megy a klíma a hőség miatt, a fogyasztása elérheti a napi 1000 forintnak megfelelő árammennyiséget is.

Akinek télen a tévé a legnagyobb szórakozása, ne lepődjön meg, ha emelkedik a számla. Minél nagyobb a képernyő, annál nagyobb a fogyasztás – öröm az ürömben, hogy egy nagy plazmatévé be is fűti a szobát.
Az Európai Unió különös figyelmet szentel az energiatakarékosságnak, a lakosság szemléletének változtatását segítő programoknak.

A jövő útja ezen a területen is az okostechnológia, az intelligens energetikai rendszerek, mérők használata lesz.

Zabálják az áramot - A legnagyobb áramfogyasztók listája:
- fagyasztó- és hűtőszekrények - melegvízellátás
- világítás - villanytűzhely - klímaberendezés
- szárítógép - mosogatógép - televízió
- számítógép

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.