Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Január 17. 14:00, vasárnap | Helyi
Forrás: gesund.at

Támogasd a gyermeked a koncentrációban!

Támogasd a gyermeked a koncentrációban!

Nem megy olyan könnyen az összpontosítás nekünk, felnőtteknek sem, valószínűleg a gyerkőcöknél sem egyszerűbb a helyzet.

Legyünk őszinték: hiába írunk már 3 hete 2016-ot, hiába kelünk már 3. hete korán és indulunk el munkába, vannak napok, amit nagyrészt az elmúlt ünnepek felidézésével töltünk.

Míg nekünk, „nagyoknak” önmagunknak kellene valahogy motiválni (gondolom, senki számára nem ismeretlenek az életmentő „Már szerda van!”, „Mindjárt hétvége!” mondatok, addig a gyerekeket mi, felnőttek is tudjuk ösztönözni.

a motiváció nélkül nem megy…
Ha a gyerkőc tanulás helyett csak a füzet fölött ábrándozik, az otthon és az iskolában is gondokat okozhat. Persze, ennek oka lehet a túlterheltség, egyéb tanulási nehézségek, befolyásolhatja a környezet, de lehet, a tanulási módszer nem épp a legjobb. Ez minden gyereknél más, de vannak trükkök, ami segíthet növelni a koncentrációjukat.

Egy nyugalmas hely a nyugalmas munkához
A legjobb, ha a gyereknek a saját szobájában lenne lehetősége tanulni, egy saját kis „tanulósarokban”, ahol minden adott a nyugalmas munkavégzéshez. Itt jó, ha nincs a közelben sem televízió, sem számítógép, telefon, vagy más, zenehallgatásra, „nyomkodásra” csábító eszköz. A játékok is legyenek tisztes távolságban, ha kész a lecke, akkor indulhat a móka. Ha van egy saját naptára is a gyereknek, amibe a fontosabb eseményeket, dolgozatokat, leadási határidőket is be tudja írni, az nem csak azért jó, mert így nem felejtődik el a dolog, hanem mert ez olyan „felnőttes”.

Ha elakadt…
Meglehet, egy idő után azért is veszti el lelkesedését a gyermek, mert elakadt. Ilyenkor jövünk mi, hogy bizonyos kérdéseket közösen tisztázzunk. Például: Mi is a pontos feladat? Segít, ha a gyerek saját szavaival foglalhatja össze azt. Milyen eszközök állnak segítségünkre, hogy megoldjuk a problémát? A feladat melyik részével vannak a problémák?

Dicsérd, már a törekvést is!
A siker, a sikerélmény fontos, és ez a koncentrálásban is így van. A gyerekekben már kiskortól jó, ha tudatosítjuk, hogy törekedniük kell arra, hogy megértsék és elsajátítsák a dolgokat. Fontos, hogy merjenek lépéseket tenni annak érdekében, bátran próbálkozzanak, hogy eljussanak a megoldáshoz. Ehhez persze idő kell és ami még nagyon fontos: dicséret!

Tanítsd meg egy dologra figyelni…
Habár nagy a kísértés, hogy tanulás közben mással foglalkozzunk, hiszen a televízió, telefon, táblagép, egyéb elektromos kütyük sokkal csábítóbbak. Tedd a szívedre a kezed: Te naponta hányszor pillantasz rá a Facebook profilodra „csakúgy”, lazításképpen? Na ugye… A gyerekek figyelmét ugyanúgy elvonja ez a folyton változó (virtuális) világ, pláne, ha épp elakadnak, vagy unalmasnak találják az adott feladatot. Beszéljétek meg, hogy amíg nincs kész a házi feladat, nincs semmi ilyen tevékenység. (De ezt akár Te is alkalmazhatod a munkahelyeden!)

Kérj segítséget!
Meglehet, egyedül, mint szülők, nem találtok megoldást a problémára. Ilyenkor nyugodtan kérj segítséget a tanáraitól, osztályfőnökétől, szakembertől, esetleg konzultálhatsz az iskola pszichológusával is.

A közös játék is lehet motiváció
A gyereket a közös játékkal ösztönözni remek ötlet. Sőt, így játék közben is fejlődhet kitartása, koncentrációs képessége. Hogy társas-, labda-, vagy ügyességi játékról beszélünk, az már mindegy, ám a szabályok betartására, a játék „végigvitelére” mindenképp figyeljünk, mind a gyermek, mind a mi részünkről.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.