Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Január 21. 10:00, vasárnap | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Támad az influenza: 8 tipp, hogy idén megússzuk

Támad az influenza: 8 tipp, hogy idén megússzuk

Könnyebben elkerülheti a betegséget

A megbetegedéseket megelőzendő a legfontosabb prevenciós teendőket szedtük össze.

Az influenza kezelésére szolgáló készítmények, vitaminok költsége több ezer forintunkba kerülhet, nem beszélve a munkából való kiesés miatti jövedelemcsökkenésről. A legtöbb, amit tehetünk, hogy próbáljuk kivédeni a fertőzést.

  • Kerüljük a zsúfolt, zárt helyeket, a szórakozóhelyeket, a várókat és a tömegközlekedési eszközöket!
  • Minden tüsszentés után mossunk kezet, ugyanígy akkor is, ha tömegközlekedési eszközön utaztunk! A hideg vizes kézmosás magában semmit nem ér, a szappan használata értelmezi ugyanis a folyamatot, és még csak arra sincs szükség, hogy antibakteriális legyen. Maga a folyamat ne tartson 20 másodpernél rövidebb ideig, kisgyermekes szülők például esküsznek arra, hogy a "Süss fel nap" kezdetű nóta eléneklése két versszakkal pontosan ennyi időbe telik.
  • A céges konyhában is első az óvatosság: különösen influenzaszezonban ne bízzunk a kollégák mosogatási és takarítási "moráljában"! Mosogassuk el magunk is még egyszer a közös poharakat, csészéket, tányérokat és evőeszközöket, és a szivacsot is többször öblítsük át, mielőtt nekiállunk a mosogatásnak!
  • Használjuk a forró levegőt fújó kézszárítókat az alapos kézmosás után. Ha közös törölköző van, abban is inkább a tetején igyekezzünk még száraz részt találni, oda törlik ugyanis legkevesebben a vizes kezüket. A legpraktikusabb természetesen a papír használata, illetve az automatizált textiles kéztörlő, melyből minden esetben egy tiszta felületet húzhatunk ki magunknak.
  • A szokásosnál is gyakrabban kerüljön elő a fertőtlenítő kendő: ugyanazzal a kézzel nyúlunk ugyanis a telefonért, az egérért, a billentyűzethez, a fax, a fénymásoló és a lift gombjaihoz, a kilincsekhez és még sorolhatnánk. Az alapos tisztogatás megszabadíthatja ezeket a felületeket a kórokozóktól.
  • Lehetőleg ne textil zsebkendőt használjunk: higiénikusabb választás a papír, melyet egy orrfújás után dobjunk is ki.
  • A betegeskedő kollégát igyekezzük meggyőzni, hogy ne a munkahelyen lábadozzon, hasonlóan járjunk el mi is: ha rosszul érezzük magunkat, inkább otthon heverjük ki a kellemetlenségeket! Ezt a prevenciós tippünket támasztja alá egy arizóniai kutatás is, mely szerint mindössze fél nap kell ahhoz, hogy egyetlen beteg kolléga a közösen használt felületek felét beterítse a kórokozókkal!
  • Az immunrendszert is támogassuk: a nyálkahártyák nedvesen tartásához elengedhetetlen a bőséges folyadékbevitel, a helyiségek párásítása, ahol dolgozunk és alszunk, illetve a vitaminok és ásványi anyagok pótlása.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.