Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2016. Július 07. 12:47, csütörtök | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Takarmányból kenyeret

Takarmányból kenyeret

Megvan, miből sütik a jövő biokenyerét.

A jövő biokenyerét tritikáléból sütik – e sokat ígérő mondat Szegeden hangzott el azon a minapi rendezvényen, melynek témája a rozsbúza jövője volt. Nem kizárt, hogy ez bekövetkezik, hiszen a rozs és búza keresztezéséből született fajhibrid (a tritikálé) nemesítése napjainkra odáig jutott, hogy fajtáinak beltartalmi értéke hasonló a kenyérbúzáéhoz.

Akárcsak a kezdetekben, a tritikálé ma is elsősorban kiváló abraktakarmányként ismert (jelentős fehérje- és lizintartalma révén), de az új fajták ennél többre rendeltettek – állítják a szakemberek. Sikértartalmuk már eléri a búza szintjét, így kenyérsütésre is alkalmasak. Igaz ugyan, hogy bennük a sikért alkotó fehérjék aránya és vele a sikér minősége elmarad a búzáétól, viszont a fehérjéjük könnyebben emészthető.

A tritikálé szemtermése a két szülő keveréke: testesebb, mint a rozsé, nyúlánkabb, mint a búzáé, s a színében is átmeneti. Őszi és tavaszi fajtái mindegyikére jellemző a rozsnak köszönhető erőteljes bojtos gyökérzet, valamint a búzához képest jobb víz- és tápanyag-hasznosító képesség. A búzánál igénytelenebb, jól tűri a szélsőséges időjárási viszonyokat (köztük a szárazságot), s szerényebb a talaj iránti igénye is. Viszont a rozsnál kényesebb, ezért például a sovány vagy futóhomokon már nem termeszthető eredményesen. Mivel jól ellenáll a betegségeknek és elnyomja a gyomokat, minimális vegyszerhasználattal vagy éppen biológiai műveléssel is termeszthető.

A legjobb tritikáléfajták, illetve fajtajelöltek ma már őszi és tavaszi vetésben, de öntözött és száraz körülmények között is felülmúlják a búzákat. Vannak tapasztalatok arról is, hogy a nitrogént jobban hasznosítják, mint a búzafajták. Jó termesztési körülmények között a kiváló minőségű mezőségi talajokon a tritikálé hektáronként hozama legkevesebb 3 tonna, de akár a 7 tonnát is elérheti, ráadásul kevesebb ráfordítással.

Tritikáléból ma már teljes kiőrlésű és fehér liszt is kapható egy kilogrammos kiszerelésben. Lisztje kenyérkészítéskor az erjedési-átalakulási folyamatok gyorsabb lefolyását segíti, növeli a másfajta lisztek (búzaliszt) vízfelvevő képességét és átlagos fehérjetartalmát, így érdemes más lisztfélékkel keverni. Tiszta lisztjéből ízletes kenyér süthető, de felhasználható sütemények, tésztafélék készítésekor is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.

2024. Május 02. 14:39, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.