Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2016. Február 08. 07:46, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Tajvani földrengés - Több mint 110-en vannak még a romok alatt, nőtt a halottak száma

Tajvani földrengés - Több mint 110-en vannak még a romok alatt, nőtt a halottak száma

A megfeszített mentési munkák ellenére több mint 110 ember lehet még a romok alatt a tajvani Tajnan városban, ahol a legsúlyosabb károkat okozta a két nappal korábbi, 6,4-es erősségű földrengés

- jelentette a helyi média. A katasztrófa szombat hajnali bekövetkezte után a megtalált halálos áldozatok száma 37-re emelkedett, közülük legalább 10 gyerek. A holttestek közül 35-re a Vej-kuan Csinlung lakópark oldalára dőlt 17 emeletes lakóházának romjai között bukkantak rá - közölte a helyi kormányzat.


Az éjjel egy 45 éves, Cao családnevű nőt élve húztak ki halott férje mellől a több mint 300 lakásos tömb elemei közül, kétéves fiúgyermekük is meghalt; további öt családtagjuk sorsa ismeretlen.

Hétfő reggel kiszabadult a romok fogságából egy Li nevű férfi is. Eszméleténél volt, amikor a daru kiemelte, de a mentők szerint elképzelhető, hogy sérülései miatt egyik végtagját amputálni kell.

A mentők a beszámolók szerint több helyről életjeleket hallottak, s ezek nyomán igyekeznek a betemetett emberek közelébe jutni. Elmondták, hogy egyetlen lakrész átvizsgálása órákba telik, és előfordul, hogy két órán át küzdenek azért, hogy 30 centimétert előbbre jussanak.

A helyszínen napi 24 órában 600 mentő dolgozik, versenyt futva az idővel. Több, még életjeleket mutató kimentett személy, köztük egy tapssal fogadott hat hónapos gyerek, nem sokkal a mentést követőn meghalt.

A mentőalakulatok eredetileg nehézgépek bevetését tervezték, de erre csak helyenként van lehetőségük, mivel a romok labilitása a túlélőket veszélyezteti. Szakértők szerint az éjszakai hidegben víz, illetve élelem nélkül a romok között rekedt embereknek egyre kevesebb az esélyük a túlélésre.

Tajnan polgármestere, amikor felkereste a helyi halottasházat, úgy nyilatkozott, hogy a mentés a harmadik szakaszába érkezett, és a romok közt már több lesz a halott, mint a túlélő. A United Daily News weboldal szerint William Laj úgy fogalmazott, hogy az áldozatok száma valószínűleg meg fogja haladni a százat.

Címkék: földrengés, halott, rom, tajvan

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.