Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. Május 07. 08:47, csütörtök | Helyi
Forrás: varos.kiskunfelegyhaza.hu

Tájékoztató lakástámogatással kapcsolatosan

Tájékoztató lakástámogatással kapcsolatosan

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kiskunfélegyházi Járási Hivatala tájékoztatja Tisztelt Ügyfeleket, hogy a lakástámogatással kapcsolatos ügyintézést az alább megjelölt helyen és személyek végzik.

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kiskunfélegyházi Járási Hivatala tájékoztatja Tisztelt Ügyfeleket, hogy 2015. április 1-jétől a lakástámogatással kapcsolatos ügyintézést a táblázatban megjelölt helyen és személyek végzik.

Borsosné Tanyi Anita (+36 76) 513-849 8849 718 tanyi.anita@bkmkh.hu Lakástámogatási ügyek
dr. Berente Tímea berente.timea@bkmkh.hu

Lakástámogatási Ügyek Ügyfélfogadás:
Személyes: Kedd és csütörtök 8:00-11:30
Telefonos: Hétfőtől péntekig: 8:00-11:30

Hivatali Ügyfélfogadás:
Hétfőtől péntekig: 8-11:30

Tájékoztatjuk Ügyfeleinket, hogy a tájékoztatóban szereplő lakástámogatás az alábbi esetekre vonatkozik:

A magánszemélyek lakáshoz jutását, lakhatási körülményeinek javítását szolgáló vissza nem térítendő állami támogatások (utólagos lakásépítési/-vásárlási kedvezmény, akadálymentesítési támogatás, lakásépítési támogatás), valamint államilag kamattámogatott kölcsönök (otthonteremtési kamattámogatás, fiatalok, valamint a többgyermekes családok lakáscélú kölcsöneinek állami támogatása) a hitelintézeteknél és takarékszövetkezeteknél (a továbbiakban együtt: hitelintézet) vehetők igénybe. A támogatások részletes feltételeiről az állammal a támogatások folyósítására és elszámolására szerződést kötött hitelintézetek adnak tájékoztatást. Ha hitelintézet a támogatás iránti kérelmet elutasítja, az igénylő a támogatással érintett ingatlan fekvése szerint illetékes megyei kormányhivataltól (Bács-Kiskun Megyei Kormányhivataltól) kérheti, hogy állapítsa meg a támogatási feltételeknek való megfelelését.

Annak érdekében, hogy az ingatlan a támogatás céljának megfelelően meghatározott ideig (jellemzően 10 évig) a támogatottak lakóhelyéül szolgáljon, jogszabály és a támogatási szerződések alapján az ingatlan-nyilvántartásba – az érintett ingatlan tulajdoni lapjára – az állam javára jelzálogjogot, valamint annak biztosítására elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeznek be. Az ingatlan-nyilvántartási változtatások bejegyzéséhez szükséges engedély kiadásához a tulajdonosoknak a támogatott lakóingatlan fekvése szerint illetékes megyei kormányhivatalhoz (Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatalhoz) kell fordulniuk kérelemmel. A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal az állami igény és a támogatási cél teljesülése szempontjából megvizsgálja a kérelmet, és a feltételek megléte esetén kiadja a szükséges jognyilatkozatot.

2015. április 1-jétől a támogatott lakóingatlan fekvése szerint illetékes megyei kormányhivatalhoz (Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatalhoz) kell bejelenteni, ha a támogatott lakóingatlant elidegenítették, lebontották, használatát harmadik személynek átengedték, a lakáscéltól eltérően hasznosítják, illetve azt is, ha a lakás nem a támogatott személy és a vele együttköltözők lakóhelyéül szolgál. Előbbi magatartások a támogatás visszafizetését vonják maguk után, kivéve, ha az elidegenítés célja újabb, a támogatott ingatlan helyébe lépő lakás vásárlása vagy építése. A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivataltól kell kérni a támogatás visszafizetésének felfüggesztését és az állami igény biztosítékainak másik ingatlanra való átjegyzését is. A 2012. szeptember 19-ét megelőzően a jegyzőhöz benyújtott kérelemre indult felfüggesztési, átjegyzési ügyben változatlanul a jegyző jár el. A Magyar Államkincstárnál indult, jogerős döntéssel le nem zárt ügyekben 2015. április 1-jétől az illetékes kormányhivatal jár el.

Tájékoztatjuk továbbá az Ügyfeleket arról, hogy 2015. január 1-jétől nem engedélyezhető az állami jelzálogjog újabb ingatlanra való átjegyzése, és ezáltal a visszafizetési kötelezettség alóli mentesülés abban az esetben, ha az újabb lakást a támogatott személy a Ptk. szerinti közeli hozzátartozójától vagy élettársától vásárolta, továbbá, ha a támogatott személy tulajdonosa az eladó jogi személynek, jogi személyiség nélküli szervezetnek, illetve egyéni vállalkozóként önmagának, mint magánszemélynek értékesíti az ingatlant.

A lakástakarékpénztárakról szóló 1996. évi CXIII. törvény 24. § (6b) bekezdése értelmében 2015. április 1-jétől a lakás-előtakarékossági állami támogatás és járulékai visszafizetésére kötelezett lakás-előtakarékoskodó fizetési könnyítés iránti kérelmeiben a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal jár el. Ez lehet részletfizetés, illetve a követelés részben, vagy egészben történő elengedése.

Kiskunfélegyháza, 2015. május 5.

dr. Sipos Krisztina
Kiskunfélegyházi Járási Hivatal vezetője

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.