Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2016. Január 31. 17:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Orientpress

Tájékoztató a vadon gyűjtött növények értékesítésének szabályairól

Tájékoztató a vadon gyűjtött növények értékesítésének szabályairól

2016. január 1-jétől egyszerűsödik a vadon gyűjtött termék, termény felvásárlónak történő értékesítéséből származó bevétel adózása- tudatta a Nemzeti Adó-és Vámhivatal.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 58.§ (10a) bekezdése szerint, ha a magánszemély az általa gyűjtött gyógy- és fűszernövényeket, vadon termő gyümölcsöket és gombát, valamint éti csigát gyűjt, és nem egyéni vállalkozó vagy nem őstermelő, és a gyűjtött terményeket felvásárlónak értékesíti, akkor az adót a felvásárlónak kell megállapítania és a kifizetéskor levonnia. Az adó alapja a felvásárlási ár 25 százaléka. A levont adót a felvásárlónak kell magánszemélyhez nem köthető kötelezettségként bevallania és megfizetnie. Az értékesítéssel kapcsolatban más, közteherrel összefüggő kötelezettség a magánszemélyt nem terheli.

A felvásárlásról a felvásárló két példányban vételi jegyet állít ki, amelyen fel kell tüntetni az értékesítő nevét, adóazonosító jelét, ennek hiányában a természetes azonosítóit és a lakcímét, a felvásárolt termék, termény megnevezését, mennyiségét, ellenértékét, a levont adót. A vételi jegy egy példányát a magánszemély kapja, a másik példányát a felvásárló az adózással összefüggő iratok megőrzésére előírt határidőig megőrzi.

Amennyiben az értékesítés nem felvásárló részére történik, az értékesítő magánszemély nem őstermelő és nem egyéni vállalkozó, a bevétel továbbra is a magánszemély önálló tevékenységből származó bevétele, és bevallásadási kötelezettség alá tartozik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:25, kedd | Helyi

Növényvédelmi permetezés

2024. Április 23. 10:37, kedd | Helyi

Vonat és autó karambolozott Kiskunfélegyháza külterületén

A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset.

2024. Április 22. 14:46, hétfő | Helyi

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján.

2024. Április 22. 14:17, hétfő | Helyi

Sokat árthat a jószándék is!

Ne vigyék haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).