Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2016. November 23. 19:57, szerda | Helyi
Forrás: varos.kiskunfelegyhaza.hu

Tájékoztató a házi fúrt- és ásott vízkutak legalizálásáról

Tájékoztató a házi fúrt- és ásott vízkutak legalizálásáról

Az elmúlt időszakban a házi vízkutak legalizálásával kapcsolatosan a médiában többször is elhangzottak pontatlan információk.

Ezek pontosítása és a hivatalos szervekhez érkező számos lakossági megkeresés miatt szeretnénk Önöket az alábbiakról tájékoztatni.

A házi vízkutakat – függetlenül a típusuktól, kialakításuk és használatbavételük időpontjától – a jelenleg hatályos, vonatkozó jogszabályok alapján nem bejelenteni, hanem engedélyeztetni szükséges.

A házi vízkutak engedélyezését jelenleg két hatóság végzi attól függően, hogy a kinyert vizet mire szeretnék használni.

I. Jegyzői hatáskör

Amennyiben a kút vizét épülettel rendelkező ingatlanon ivóvízként is szeretnék használni és ezen vízhasználat éves mennyisége nem éri el az 500 m3/év mennyiséget, akkor az engedélyező hatóság a helyi jegyző.

Tervezett házi ivóvízkút esetén a jegyző először létesítési engedélyt ad ki benyújtott tervdokumentáció és kérelem-nyomtatvány alapján, majd a kút megépítése után üzemeltetési engedélyt akkor, ha a kút vize megfelel ivóvíznek. Az engedélyek kiadása előtt a jegyzőnek be kell vonnia az illetékes járási hivatal Népegészségügyi Osztályának helyi Kirendeltségét (közegészségügyi hatóság) szakhatóságként, akik megállapítják a víz felhasználhatóságának feltételeit (pl. vízkezelést írnak elő) akkreditált laboratóriumban végzett vízvizsgálat alapján.

(Kiskunfélegyháza közigazgatási területén legtöbb esetben a fúrt és ásott kútból származó víz minősége önmagában, tisztítás nélkül nem felel meg ivóvíznek. Ilyen esetben vízkezelési technológia alkalmazása válhat szükségessé, melyet a vonatkozó jogszabály alapján legkésőbb 180 napon belül meg kell valósítania a kérelmezőnek.)

Felmerülő költségek házi ivóvízkút engedélyezése során:

* engedély határozatok eljárási illetéke: 5000,- Ft/db;
* közegészségügyi szakhatósági hozzájárulás: 23 900,- Ft;
* akkreditált laboratóriumban végzett vízvizsgálat: kb. 20 000 - 50 000,- Ft;
* tervezési díjak: minimum 40 000,- Ft.

Fentek alapján előzetes, minimum becsült össz. költség ~ 90.000,- Ft.

Már meglévő házi ivóvízkút engedélyezése esetén a fentiekben foglaltaktól annyi az eltérés, hogy a jegyző az ivóvíznek való megfelelőség esetén fennmaradási engedélyt ad ki.

A vonatkozó jogszabály alapján a már üzemelési, fennmaradási engedéllyel rendelkező házi ivóvíz kutakat az illetékes hatóságoknak három évente ellenőrizniük, felülvizsgálniuk kell.

II. Területileg illetékes vízügyi hatóság hatásköre

Fentiektől eltérő, minden más esetben a házi vízkutak engedélyező hatósága a területileg illetékes vízügyi hatóság (városunk területén a szegedi székhelyű Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Katasztrófavédelmi Hatósági Osztálya).

Tehát ha csak locsolásra, öntözésre használ valaki házi kutat – függetlenül az éves elhasznált mennyiségtől (tehát pl. 2 m3 és 2000 m3 is lehet) –, az engedélyező hatóság minden esetben a szegedi vízügyi hatóság. Engedélyezésükhöz felmerülő költségek min. 100 000 - 150 000,- Ft (tervdokumentáció költsége, eljárási díjak, stb.).
Összefoglalásképpen:

A házi kutak a jogszabályok értelmében minden esetben engedély kötelesek és engedélyezésük költséggel jár.

2018. december 31-ig csak bírság kiszabási tilalom van érvényben, tehát ha valakinek az ingatlanán engedély nélküli kutat találnak az illetékes hatóságok, nem bírságolhatnak, csak kötelezhetik az ingatlantulajdonost az engedélyek beszerzésére. 2019. január 1-től azonban a hatóságoknak bírságolási kötelezettségük áll fenn.

Az érintett lakosoknak mindenképpen javasoljuk az illetékes hatóságokkal történő előzetes egyeztetést – melyhez előzetes időpont egyeztetés szükséges –, mielőtt elkezdenék az engedélyezési eljárást.

Kiskunfélegyháza Város Jegyzője

Jogszabályi háttér:

- vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény (~ 28-30 §);
- a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló 72/1996. (V.22.) Korm. rendelet (~ 24 §);
- a vizek hasznosítását, védelmét és kártételeinek elhárítását szolgáló tevékenységekre és létesítményekre vonatkozó általános szabályokról szóló 147/2010. (IV.29.) Korm. rendelet (~ 16/A. §, 16/B. §, 16/C. §.)
- az ívóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló 201/2001. (X.25.) Korm. rendelet

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.