Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2015. Február 22. 18:00, vasárnap | Belföld
Forrás: vezess.hu

Szupersportkocsi tengeri csigából?!

Szupersportkocsi tengeri csigából?!

Megtalálták a világ legellenállóbb anyagát! Brit tudósok szerint forradalmasíthatja az ipart az a felfedezés, amelyet csészecsigák kutatása során tettek.

Megtalálták a világ legellenállóbb anyagát! Brit tudósok szerint forradalmasíthatja az ipart az a felfedezés, amelyet csészecsigák kutatása során tettek.

Mi a legstrapabíróbb természetes anyag a világon? Hát a pókfonál, vágják rá azok, akik emlékeznek iskolai tanulmányaikra: szakítószilárdsága minden ismert anyagét meghaladja, beleértve a kevlárt is, bár utóbbi azonos tömeg mellett erősebb. A pókfonal eredeti hosszának ötszörösére nyújtható szakadás nélkül.

Parányi fogacskák, hatalmas lehetőségek

A tudomány legújabb állása szerint viszont a közönséges csészecsiga szervezete ennél is erősebb anyagot állít elő: az apró puhatestű szájában sorakozó parányi fogacskák különleges vastartalmú ásványt, goethitet tartalmaznak, ami állítólag iszonyatosan kopásállóvá teszi őket. Erre szükség is van, hiszen az állat a sziklák felszínéről rágja le táplálékát.

A kutatókra most az a feladat vár, hogy leutánozzák a csészecsiga által előállított vegyületet; ha sikerrel járnak, a rendkívüli erejű anyag kiválthatja a különböző ipari alkalmazásokban használt, erős és könnyű anyagokat, így a jövőben akár szupersportkocsik, versenyautók, hajók vagy repülőgépek is épülhetnek csigafogból.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 14:08, szerda | Belföld

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint -

2024. Május 15. 09:21, szerda | Belföld

Jelentősen csökkent az építőipar termelése is

2024 márciusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 6,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.