Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2017. Május 14. 12:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Szúnyogtámadás előtt

Szúnyogtámadás előtt

Már nyugodtan megkezdhetjük kutyáink kezelését, ugyanis beindultak a szúnyogok, melyek veszélyes férget is terjeszthetnek. A hazai kutyák ötöde-hatoda már fertőzött!

Jó, ha felkészülünk, bár az elmúlt hetek hidegei után kissé hirtelennek tűnhet: jönnek a szúnyogok, sőt már itt is vannak, csak kicsit még visszabújtak rejtekeikbe. A következő napoktól kezdve viszont már megszűnik a reggeli hideg, s ami még fontosabb, napközben már megint 20 Celsius-fok fölé emelkedik a hőmérő higanyszála.

Azaz lassan ideális lesz a szúnyogfélék szaporodásához a környezet. És sajnos nem csak a hagyományos – minket és az állatainkat is gyötrő – szúnyogok számára, hanem a különféle állatbetegségeket terjesztő szúnyogféléknek is, mint például a törpeszúnyogok: ezek a kérődzők kéknyelvűségét okozó vírust hordozzák. A kéknyelvűség terjedésének megakadályozása állami érdek is, a nagygazdák támogatást igényelhetnek a védekezéshez.

A kutyák szívférgességének terjedéséhez is hozzájárulnak a szúnyogok: a féreg petéit is kiszívják a fertőzött állatból, majd egy másikra átszállva szívogatással „beoltják”.

A kutya az akár 30 centisre is megnövő féreg miatt belepusztulhat a fertőzésbe, de a kezelésbe is: a tüdő- és szíverekben élősködő, vérrel táplálkozó féreg gyógyszeres elpusztítása akár az erek eldugulását is okozhatja. Jó megoldás, ha a kutyákat tavasztól őszig szúnyogriasztó hatású szerekkel kezeltetjük, kenegetjük. Ezek nem olcsók, de ne feledjük: tavaly már a hazai kutyák 15-17 százalékában mutatták ki ezt a férget, azaz nagy az esély rá, hogy kedvencünk is megkapja.

Nem szabad feledni a nyulak myxomatózisát sem: ezt is a szúnyogok terjesztik, tehát az oltás mellett érdemes hálózással védekeznünk: óljaink nyílászáróit, netán ketreceinket borítsuk be vele, hogy a vérszívó ne férjen hozzá az állatainkhoz. Az oltás drága dolog, főként a tenyészállatokat kifizetődő védeni vele.

A trópusi szúnyogfajok terjedése nem áll meg a mostani hideg tél ellenére sem. Ezek többféle trópusi vírusos és bakteriális betegséget is terjeszthetnek, ami az emberre is veszélyes.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.

2024. Április 27. 08:20, szombat | Helyi

Természetismereti versenyen jeleskedtek a platánosok

Kistérségi Természetismereti Versenyt szervezett a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Fenntarthatósági témahét a Batthyányban

A fenntarthatósági témahét keretein belül az alsó tagozat színes programokon vett részt iskolai kereteken belül.

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.