Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. Január 04. 08:04, szombat | Belföld
Forrás: - Adrienn -

Szülés utáni munkavállalás

Szülés utáni munkavállalás

Milyen jogai vannak az anyának?

Milyen jogai vannak az anyának?
Amennyiben a munkavállaló szülési szabadságon, illetve gyermeke gondozása céljából fizetés nélküli szabadságon volt, akkor a távollét megszűnését követően ismételt munkába állásakor a munkáltató köteles a munkavállaló számára ajánlatot tenni a munkabérének módosítására. A gyesről, gyedről visszatérő munkavállalót szabadság illeti meg a szülési szabadság teljes időtartamára, valamint a gyerek gondozása vagy ápolása miatt kapott fizetés nélküli szabadság első hat hónapjára, amelyet a munkáltató köteles részére kiadni a távollét megszűnésétől számított 60 napon belül. Ha a munkavállaló a gyereke 3 éves kora előtt munkába áll a gyerek 3 éves koráig a munka- és pihenőidőre, a részmunkaidőre és a munkaviszony megszüntetésére speciális védelmi garanciák irányadóak.

Elfogadták a GYED-EXTRÁT
A törvénycsomag értelmében 2014-től a gyes és a gyed folyósítása mellett is vállalható munka a gyerek 1 éves kora után. Testvér születése esetén gyerekenként válik jogosulttá a szülő azt ellátásokra. Újdonság, hogy a nappali tagozatos felsőoktatási hallgatóknak és a friss diplomásoknak is jár majd gyed bizonyos feltételek mellett. A három- vagy többgyermekes kismamákat foglalkoztatók újabb adókedvezményt kapnak. Január 1-től nevelőszülői feladatok keresőtevékenységnek minősülnek, ami a terhességi-gyermekágyi segélyre (tgyás) való jogosultság szempontjából kizáró feltételt jelentene. A módosítás lehetővé tesz, hogy a nevelőszülő a feladatait a tgyás folyósításának időtartama alatt is elláthassa.

Kötelező visszavenni?
A szülési szabadságról, illetve a gyerek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadságról történő visszatérés esetén a munkáltató köteles a munkavállaló továbbfoglalkoztatni. A munkából való távollét ezen eseteiben felmondási tilalom érvényesül. ezáltal a visszatérő munkavállaló munkaviszonya jogfolytonos. A felek között a munkaviszony a szülési szabadság és a gyerek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság ideje alatt is végig fennáll, a teljesítés szünetel a távollét lejártával a munkaviszony minden külön jogi aktus nélkül folytatódik.
Amennyiben a munkáltató megszünteti a munkavállaló munkaviszonyát a gyes/gyed igénybevétele miatti távollét következtében, a munkavállaló bíróság előtt érvényesítheti igényét a munkaviszony jogellenes megszüntetésére hivatkozással.

Működhet a távmunka?
Az Unió országai közül legtöbbnél nem az otthonról történő munkavégzés jelenti a rugalmas munkavégzés nagyobb részét, hanem a részmunkaidős. Az unióban 2012-ben átlagosan 100 nőből 7,5 fő tud néha vagy általában otthonról is dolgozni, míg részmunkaidőben 18,7 fő. Nálunk 5 fő dolgozik néha vagy általában otthonról, s ennél valamivel kevesebben, 4,8 fő részmunkaidőben. Mindkét rugalmas formában bővült a foglalkoztatottak száma 2012-ben hazánkban. Távmunkában 0,7 fővel dolgoznak többen, mint 2011-ben (4,3 fő volt a 2011-es értékünk), részmunkaidőben pedig 0,4 fővel (4,4 fő volt 2011-ben). E számokból is következik, hogy nálunk a részmunkaidős lehetőségek hiányoznak jobban a munkaerőpiacról. Észre kell vennünk, hogy a részmunkaidő más országokban sem napi 4-6 órás munkaköröket jelenti csupán. Sokkal inkább használják egy-két évre pl. a kisgyermekes anyák a heti 3 majd 4 napos munkarendeket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.