Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. November 09. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: mti - fotó: mti archívum

Szombattól országszerte téli üzemmódra vált a közútkezelő

Szombattól országszerte téli üzemmódra vált a közútkezelő

Az enyhe novemberi időjárástól függetlenül szombattól az ország teljes területén téli üzemmódra vált a Magyar Közút Nonprofit Zrt. - tájékoztatta cég csütörtökön az MTI-t.

Közleményük szerint a 19 megyei igazgatóságon, 93 mérnökségen és a központi irányításban is 24 órás szolgálatra állnak át a szakemberek. A következő hónapokban csaknem 4100-an dolgoznak váltott, 12 órás műszakokban a téli útüzemeltetési feladatok ellátásán, koordinációján.

Télen a társaság elsődleges feladata a hóeltakarítás és a síkosságmentesítés - írta a Magyar Közút Nonprofit Zrt., amely a 2018-2019-es téli szezonban az országos közúthálózaton 814 sószóróval és hóekével felszerelt nehézgépjárművel, 143 rakodógéppel és 122 hómaró eszközökkel végezi majd szolgálatát.

Ezek mellett idén is nagy hangsúlyt fordítanak a megelőző védekezésre. Ott, ahol nagyobb a hófúvások előfordulási lehetősége - mintegy 520 kilométernyi útszakaszon - hófogórácsokat és hálókat helyez majd ki a közútkezelő. Elsősorban a forgalmas autópályákon, autóutakon és főutakon preventív jellegű sózást is végeznek majd.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. országszerte csaknem 32 ezer kilométernyi útszakaszon felel a téli hóeltakarításért és síkosságmentesítésért. Ezt a feladatot egyes útszakaszok forgalmi rendje és az úthálózatban betöltött szerepe szerint látják el, vagyis először az autópályákon, autóutakon és főutakon, majd a felüljárókon és hidakon kezdik meg a beavatkozást, ezt követik a településeket összekötő mellékutak, alacsony forgalmú bekötőutak.

Arra kérik az autósokat, hogy a nyári gumikat még a tartós fagyok előtt cseréljék át téli közlekedésre alkalmas abroncsokra. Utazás előtt pedig feltétlenül tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról, a forgalmi helyzetről a www.utinform.hu oldalon, illetve a 06-1-366-2400-ás telefonszámon a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának munkatársainál - olvasható a közleményében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.