Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Június 17. 17:11, csütörtök | Helyi
Forrás: mavcsoport.hu

Szombattól egy hónapig szünetel a forgalom a Nyugatiban

Szombattól egy hónapig szünetel a forgalom a Nyugatiban

A 144 éves Nyugati pályaudvar műszaki állapota és műemléki értékének megóvása, valamint a vasúti forgalomban való kiemelt szerepe miatt halaszthatatlanná vált a pályahálózatának átfogó karbantartása az épületegyüttes tetőszerkezetének rekonstrukciója mellett. A vasúttársaság június 19-től július 17-ig kiemelt karbantartásokat végez a pályaudvari vágányhálózaton, annak teljes lezárásával. Ez idő alatt a Nyugatiba nem érkeznek és onnan nem indulnak vonatok. A már közzétett változások mellett a vasúttársaság a Volánbusz bevonásával további intézkedéseket hozott az utazások megkönnyítése érdekében.

Érdemes előre megtervezni az utazásokat a közlekedési társaságok menetrendi keresői segítségével, a www.mav.hu/nyugati oldalon tájékozódhatnak az utasok a változásokról.

A karbantartásról

A karbantartás részeként megvalósul számos korszerűsítési és komfortjavító intézkedés is: javítják a felsővezetéki hálózatot és a vágányokat, váltókat cserélnek, megújul az utastájékoztatás, megkezdődik az akadálymentesítés kiépítése, melyek eredményeként javul a berendezések működése, jelentősen csökken a meghibásodások, az üzemzavarok száma. Az elvégzett munkáknak köszönhetően megelőzhető lesz a sebességkorlátozások bevezetése. A vágányokon, a váltókon, a biztosítóberendezésen, a felsővezetéki hálózaton és a peronokon végzendő munkálatok jelentős mértékben javítani fogják a pályaudvarra érkező és onnan induló vonatok menetrendszerű közlekedését, valamint összességében a pályaudvar szolgáltatásainak színvonalát. Korszerűsítik a biztosítóberendezéseket, több mint három kilométer vágányt építenek át, vágánycserét végeznek mintegy 1600 méteren. A felsővezeték-hálózaton több mint 5 kilométeren cserélik a kereszttartókat és az azok alatti, 4200 darab iránysodronyt, 1400 darab porcelán szigetelő helyett pedig kompozit szigetelőket építenek be.

Korszerűsítik a tájékoztatótáblákat, két nagy táblás – Keleti pályaudvarihoz hasonló – LED falat telepítenek. A peronok aszfaltburkolatát 16400 négyzetméteren cserélik. Rendbe teszik a lépcsőlejárók mellvédfalának márványburkolatát, és a 11. és 12. vágány közötti két lépcsőlejárót. Új és felújított padokat, szemeteseket helyeznek a peronokra és a csarnokba. Továbbá a vakok és gyengén látók számára vezető-, úgynevezett taktilis sávok is készülnek a következő hónapokban.

A vonatközlekedés változásai a Nyugati pályaudvar karbantartása idején:
Az átfogó pályakarbantartás érinti az esztergomi, a szobi, a veresegyházi, a ceglédi, debreceni, a szegedi és a lajosmizsei vonalak, valamint az S36-os jelzésű járatok utasforgalmát. A vasúttársaság javasolja az utasoknak, hogy utazásuk előtt tervezzék meg az útvonalat és az átszállásokat a megújult ELVIRA felületén vagy a MÁV applikáció menetrendi keresője segítségével. Amennyiben az esztergomi és váci vonalak térségéből a Volánbusz járatait választják, akkor az utazások megtervezésében segítséget nyújt a www.menetrendek.hu, valamint a www.volanbusz.hu/hu/menetrendek oldal is. A megváltozott célállomások, átszállási helyek miatt érdemes akár hosszabb eljutási idővel számolni főként a korlátozás kezdeti időszakában.

Volánbusz pótlójáratok és vasúti bérletek elfogadása

A Volánbusz elfogadja a vasúti bérleteket az általa üzemeltetett, alább felsorolt autóbuszvonalak valamennyi járatán, a bérleten szereplő települések viszonylatában vagy részviszonylatában.

A Nyugati pályaudvar és Rákospalota-Újpest vasútállomások között a lezárás ideje alatt félóránként pótlóbuszok közlekednek elsősorban a Budapest—Veresegyház—Vác vonali vonatok és szobi vonali, nemzetközi EuroCity járatok menetrendjéhez illeszkedve. A Nyugatinál, a Váci úton a BKK 26-os járatának jelenlegi megállójában lehet felszállni. 3:33 és 23:33 között, óra 3 perckor és 33 perckor indulnak a buszok, ellenkező irányba Rákospalota-Újpest állomás mellől (a 121-es busz végállomásától) 4:20-tól 23:50-ig közlekednek a buszok harminc percenként. Útközben nem állnak meg. Járatonként két, minimum 45 ülőhelyes, légkondicionált, turista-autóbusz fordul mindkét irányban. A Nyugati pályaudvar és Rákospalota-Újpest közötti mintegy kilenc kilométeres utat várhatóan 34 perc alatt teszik meg, de változhat a menetidő a közúti forgalom terheltségétől függően.

A vasúti közlekedés változása a Budapest–Cegléd–Szeged vonalon:

A Budapest–Szeged közötti InterCity vonatok a Nyugati pályaudvar helyett Budapest-Kelenföldről indulnak és oda érkeznek, Ferencvárosban is megállnak.
Budapest-Kelenföld és Ferihegy között a Budapest-Kelenföld és Szeged között közlekedő InterCity-vonatok gyorsvonati részében felármentesen, gyorsvonati pótjegy megváltása nélkül utazhatnak.
Kivételek:

A Szegedről 19:45-kor induló IC711-es számú Tiszavirág IC és Szegedről 20:45-kor induló IC721-es számú Kárász IC vonat Kőbánya-Kispestig közlekedik.
A Budapest-Szeged közötti InterCity vonatokban a kijelölt kocsik Ferihegy és Kőbánya-Kispest, Budapest-Kelenföld között felármentesen vehetők igénybe.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 12:38, kedd | Helyi

Nemzetközi zongoraversenyen bizonyítottak

Elek Janka és Elek János négykezes formációját Kiemelt Arany fokozattal díjazták.

2024. Április 16. 09:26, kedd | Helyi

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni.

2024. Április 16. 09:04, kedd | Helyi

A holokauszt magyarországi áldozataira emlékezünk

Magyarországon minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása.

2024. Április 16. 07:59, kedd | Helyi

Iskolai foglalkozás a bankfiókban

Fehér Gyöngyi területi vezető látta vendégül bankfióki mentorprogram keretében a Batthyány Lajos Általános Iskola 3.z osztályosait tanáraikkal.