Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2019. Szeptember 24. 16:58, kedd | Helyi
Forrás: Szűts Tamás

„Szobrot nekik és virágot!”

„Szobrot nekik és virágot!”

Szerencsre vitte el Szűts Tamás szobrászművész nagyapja, Szűts László főhadnagy legkeményebb csatájának történetét.

- Óriási megtiszteltetés volt számomra, mikor a Nyírségi Könyvtár Alapítvány levelét kézhez kaptam augusztus végén – mesélte el lapunknak Szűts Tamás szobrászművész.

A levélben ez állt:
Tisztelt Szűts Tamás Úr!
A Nyírség Könyvtár Alapítvány tisztelettel felkéri Önt, a „Szobrot nekik és virágot!” című, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány XX. Század Intézete az első világháború centenáriumi rendezvénysorozata keretében az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatásával megvalósuló tudományos-ismeretterjesztő konferenciánkon előadásának megtartására.
Helyszín: Zempléni Múzeum, 3900 Szerencs, Huszárvár u. 11.
Időpont: 2019. szeptember 19, csütörtök. 10.00-16.30

Az előadásom címe: „Virágok Doberdoról, Szűts főhadnagy legkeményebb csatája” A meghívás azért is volt különösen megtisztelő, mert az előadók és a hallgatóság is – két kivétellel-, történészekből és múzeumi szakemberekből állt – mesélt a részletekről a neves félegyházi szobrászművész.

Mint ahogy azt Szűts Tamás beszámolójából megtudtuk, a konferencia szokatlan, és érdekes szemszögből közelítette meg a Nagy Háborút. A háborúnak a természetben játszott szerepéről szóltak az előadók. Hogyan lettek a flóra egyes szereplői a hadiiparnak (a fák a repülőgépgyártásban), a csalán (élelmezés, szövetgyártás) a virágok (lepréselve szerelmi közvetítő, gyógynövény, élelmiszer-húspótló) rajz képeslap dísz és háborús propaganda részei. Az előadók között a Kecskeméti Cifra Palota vezetője, Szabóné Bognár Katalin és a szegedi Dr. Tóth István is hallható volt.

Ebédszünet előtt kiállítás megnyitó is zajlott. A házigazda Múzeum gazdag anyaga most kiegészült a vendégek által hozott anyaggal, így Dr. Szűts László Császári és királyi tart. főhadnagy hagyatékából származó tárgyakkal is. A délutáni órákban ért véget a konferencia, a harminc vendég és előadó ekkor indult az ország négy tája felé, haza.

A kiállítás ezen állapotában november elejéig látható.

Címkék: Szűts Tamás

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Tavaszi zsongás a főtéren

Színes virágkavalkáddal, kézműves termékbemutatóval és vásárral, valamint táncos-zenés előadásokkal köszöntötték a tavaszt Kiskunfélegyházán április 27-én.

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.