Városlista
2024. április 13, szombat - Ida

Hírek

2020. Június 17. 07:14, szerda | Külföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Szlovéniában 15 évet is kaphatnak az embercsempészek

Szlovéniában 15 évet is kaphatnak az embercsempészek

A szlovén parlament kedden elfogadta a felsőház, az Államtanács (Drzavni Svet) bűntető törvénykönyv módosítására tett javaslatát, amely szerint 15 évig terjedő börtönbüntetést is kaphatnak az embercsempészek

- írt a helyi sajtó. A törvénymódosítást támogatták a kormányzó pártok, nem támogatta azonban a baloldali ellenzék, mert szerinte átfogóbb megközelítésre lenne szükség az illegális bevándorlás elleni küzdelemben.

Az új törvény szerint az embercsempészekre a jelenlegi legfeljebb öt év helyett, most háromtól tíz évig terjedő börtönbüntetés szabható ki, azokra pedig, akik szervezett embercsempészés bűncselekményében vesznek részt, az eddig egy-nyolc évig terjedő börtönbüntetés helyett, 3-15 év szabadságvesztés róható ki.

A Janez Jansa miniszterelnök vezette jobbközép koalíció egyetértett abban, hogy a törvénymódosításra szükség volt az elrettentő hatás fokozása és az illegális határátlépések csökkentése érdekében.

Az ellenzéki Szociáldemokraták (SD) szerint ugyanakkor a jelenlegi büntetések rendkívül aránytalanok más bűncselekményekhez mérten.

Marjan Sarec előző miniszterelnök pártja, a Marjan Sarec Párt (LMS) úgy vélte: a változtatásokat nagyobb megfontolással és szakértők bevonásával kellett volna meghozni.

A Baloldal (Levica) rámutatott, hogy a migráció alapvető okával kell foglalkozni, míg Alenka Bratusek volt kormányfő pártja (SAB) átfogóbb megközelítést javasolt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.

2024. Április 08. 06:00, hétfő | Külföld

NATO-főtitkár: Ukrajna feladata lesz eldönteni, hogy milyen kompromisszumokra hajlandó

A NATO főtitkára szerint Ukrajna dolga lesz majd annak eldöntése, hogy milyen kompromisszumokra hajlandó a háborút lezáró tárgyalásokon.

2024. Április 08. 06:00, hétfő | Külföld

Kivonták az izraeli csapatok csaknem egészét a Gázai övezetből

Kivonták az izraeli csapatok jelentős részét a Gázai övezetből - jelentette az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője vasárnap.

2024. Április 07. 06:00, vasárnap | Külföld

Ukrán hírszerzés: felrobbantottak egy orosz olajvezetéket

Egy oroszországi olajvezeték felrobbantását jelentette be az ukrán katonai hírszerzés szombaton hivatalos honlapján.