Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Július 27. 13:00, vasárnap | Helyi
Forrás: - Adrienn -

Szirup állagú édesítők

Szirup állagú édesítők

Juharszirup, méz, agave és a többiek!

Juharszirup
A juharszirup a juharfa nedvéből készül. A fa éltető nedvét lecsapolják, majd amikor besűrűsödik, akkor használható sütésre-főzésre. A juharszirup nemcsak édes, hanem sok nyomelemet tartalmaz, többek között mangánt is. Cukorbetegek csak kis mennyiségben fogyaszthatják.

Méz
Jól ismert, bevált és egészséges édesítőszer. Magas szénhidráttartalmának köszönhetően a leghatékonyabb természetes energiaforrás. 80%-ban szőlőcukorból és gyümölcscukorból áll, melyek kímélik a hasnyálmirigyet és a májat is. A méz szinte az összes ásványi anyagot tartalmazza, amely az emberi szervezet működéséhez szükséges Cukorbetegek és diétázók csak nagyon ritkán és nagyon kis mennyisében használhatják ízesítésre.

Agave
Tea, kávé, és más reggeli italok édesítőjeként is használják a mexikói eredetű növény édes, ragacsos levét. Remekül oldódik és nincs kellemetlen utóíze. Másfélszer édesebb a cukornál, így kevesebb sziruppal elérhető az ízhatás és nem utolsó szempont az is, hogy ugyanannyi a kalóriaértéke, mint a cukornak. Cukorbetegek is fogyaszthatják 1-2 teáskanálnyi mennyiségben, hiszen leginkább fruktózt tartalmaz.

Csicsókasűrítmény
Mézhez hasonló állagú, ám nagyon intenzív, édes íze van, ezért egészen kevés is elég belőle. A csicsókasűrítmény nélkülözi a cukor káros hatásait, ugyanakkor bélflórahelyreállító, immunerősítő, emésztést serkentő és ásványi anyagokat, vitaminokat juttat a szervezetbe. Magában is lehet enni, és teába, ételekbe, süteményekbe is használható. Jól tűri a hőkezelést. Cukorbetegek napi 2 teáskanálnyit használhatnak belőle.

Tápiókaszirup
Antibakteriális és gombaölő hatású, hozzájárul a vastagbél megfelelő működéséhez és tisztítja a vért is. A tápiókaszirup nagy mennyiségben tartalmaz B- és C-vitamint, kalciumot, mangánt, káliumot, foszfort és rezet. Alkalmas müzlik, sütemények, szószok édesítésére, szörpök, italok készítésére.
Cukorbetegek, diétázók csak kis mennyiségben használhatják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 12:11, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. május 5. - SZENT ISTVÁN TEMPLOM

2024. Május 05. 08:00, vasárnap | Helyi

Köszöntjük az Édesanyákat és Nagymamákat

Nagyon sok boldogságot kívánunk minden Édesanyának és Nagymamának az alábbi verssel:

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.