Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Február 11. 08:22, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu

Szinte mindenbe belementek

Szinte mindenbe belementek

Az MNO által megkérdezett szakértők szerint az idén sem várható elmozdulás a lakáspiacon: továbbra is alacsony értékesítésre és nyomott árakra számítanak.

A végtörlesztés ugyanakkor alaposan megmozgatta a piaci szereplőket az év elején, s jelentősen megnőtt a befektetési célú vásárlók száma is. Elemzők szerint állami beavatkozás nélkül hosszú stagnálásra lehet számítani.

Jelentőset lendített a lakáspiacon a december–januári forgalom Borsi László ingatlanszakértő szerint. „Ilyen forgalomra az elmúlt években nem volt példa. Az okok között nyilvánvalóan a végtörlesztés áll” – mondta a Lakásvásár Média Csoport elnöke az MNO-nak. Ugyanakkor az árakban továbbra sem beszélhetünk normális piaci viszonyokról, hiszen rendkívül nyomott árakon történtek az adásvételek.

„Nem volt ritka a 40-50 százalékos árcsökkentés sem, főleg a nagyobb értékű lakások esetében. Mindenki meg volt szorulva, így az értékesítők szinte mindenbe belementek, tehát egy nagyon speciális helyzet állt elő januárban a lakáspiacon” – tette hozzá Borsi. A szakértő szerint hamarosan visszaáll a piacot korábban jellemző állapot. „Akinek volt lehetősége, volt pénze, az beszállt a piacra, ugyanis ez egy egyszeri alkalom volt: rendkívül kedvező áron lehetett hozzájutni lakásokhoz.”

Több százezren ugranának ki hitelükből

A hitelezéssel kapcsolatban elmondható, hogy a bankoknál továbbra sem lehet tudni, hogy mi várható az idén: adnak-e hitelt, vagy sem, s milyen feltételekkel teszik mindezt. „Így nincsen piac, nincsen kereslet, pedig kínálat lenne” – mondta Borsi. Továbbá nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy még mindig rengetegen vannak azok, akiknek lakáscélú hitelük van.

„Egymillió hitelesből mintegy 141 ezren éltek a végtörlesztés lehetőségével – további 19 ezren igazolták a szükséges fedezetet –, tehát közel 900 ezer lakás még bent van a piacon, melyek helyzete kétes. Az eszközkezelőnek ekkora kapacitása nincsen, ilyen nagyságrendű mennyiséget biztosan nem fog tudni felvásárolni. Feltehetőleg a fennmaradó hitelesek 10-20 százalékával nem lesz különösebb gond, ugyanakkor a többivel valószínűleg igen. Náluk elképzelhető a kényszerértékesítés is” – mondta Borsi.

Nagy szerep hárulhat a bankokra

Mivel hitel továbbra sincs, nagy kérdés, hogy a következő hetekben miként jutnak dűlőre a bankok, mivel ők is várják a megállapodást a kormányzattal, ahogy a piac is várja a további kormányzati lépéseket. „A bankadó és a végtörlesztés mintegy 350 milliárd forintos veszteséget okozott a bankoknak. Ezt hogyan gazdálkodják ki, hogyan dolgozzák fel, milyen hitelpolitikát valósítanak meg, illetve az állam milyen kompenzációt talál ki vagy ad a bankoknak, ez mind a jövő zenéje. Ezektől sok minden függhet a lakáspiacon” – érvelt az ingatlanszakértő.

„Összességében továbbra is úgy látom, hogy állami beavatkozás nélkül ez a piac nem fog tudni elmozdulni. Átmenetileg most is állami beavatkozás révén tudott kijönni a gödörből – a januárban lezárult végtörlesztés okán. A szocpol és a kamattámogatás bevezetése még lendíthetne a piacon” – tette hozzá Borsi.

Az évkezdet a válság előtti időszakot idézte

Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője portálunknak elmondta, hogy a december–januári adatok a válság előtti időszakot idézik a tranzakciók száma és az árak tekintetében egyaránt. „Ugyanakkor ezek az adatok egyelőre kevesek ahhoz, hogy messzemenő következtetéseket vonjunk le a 2012-es év egészére” – tette hozzá Déry, aki szerint a tavalyi évhez hasonlóra lehet számítani az idén, tehát „feltehetőleg stagnálni fog a lakáspiac”.

A szakértő elmondása szerint nagyban meghatározza a folyamatokat a munkaerőpiac alakulása is – mennyire érzik majd biztosnak a munkahelyüket az emberek –, valamint természetesen a lakáspiacra is kihat a gazdasági környezet alakulása.

„A szocpol és a kamattámogatás is mozgathatja majd a piacot – mondta Déry. – Utóbbi esetében, ugye, hitelfelvételről beszélünk, ugyanakkor a hitelkereslet jelenleg egyáltalán nem erős, „ezért a kamattámogatás nem feltétlenül lesz nagy hatással a lakáspiacra, de léte mindenképpen üdvözölendő” – tette hozzá az OC elemzője.

Hasonló véleményen van az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője is. Valkó Dávid szerint a forgalomban és az árakban is stagnálás várható az idén. „A tavalyi év utolsó negyedét és az idei januárt meghatározó, a mesterségesen felduzzadt kínálat és előre hozott vásárlások következtében az addigi forgalmi volument megkétszerező végtörlesztési hajrá hamar lecsengett, és helyét az elhúzódó válság miatti bizonytalanság és kivárás váltja fel” – vázolta a jelenlegi helyzetet a szakértő.

Jelentősen nőtt a befektetési célú lakásvásárlások száma

A támogatási rendszer újraindítását Valkó is jónak tartja, de ennek hatása csak évek múltán érezhető majd a piacon. „A visszahozott támogatási elemek (szocpol, és a még az EU jóváhagyására váró támogatott hitel) idén valószínűleg még nem hoznak mérhető élénkülést, hatásuk két-három év távlatában lehet mérhető, s a vevőkön túl a kényszerben lévő eladóknak jelenthetnek majd nagy segítséget a gyorsabb értékesítésben.”

Megélénkült az utóbbi időben a befektetési célú lakásvásárlás. Valkó szerint többen a „klasszikus pénzügyi megtakarítások helyett »kézzel fogható« befektetést” keresnek. Ezen piaci résztvevők „aktivitása viszont egyelőre csak a kiszámítható megtérülést adó ingatlantípusok körében mutatkozik meg” a vezető elemző szerint.

„Lassan csordogáló ingatlanpiac”

Ingatlanközvetítő partnerei alapján az Ingatlan.com vezérigazgatója, Korbuly Krisztián úgy látja, hogy „a rögzített árfolyamú végtörlesztés érezhetően élénkítette az ingatlanpiacot a tavalyi év végén és az idei év első hónapjában, azonban nem olyan mértékben, mint arról az előzetes várakozások szóltak”.

Korbuly szerint a végtörlesztés hatására némileg csökkentek az árak. „Az áresés mértékét azonban behatárolta, hogy a hitel összege sok esetben magasabbra rúg már az ingatlanok jelenlegi piaci értékénél. Miközben tehát rendkívül jó vételekre került sor, az átlagot véve már nem jelentkezett az áresés” – tette hozzá a vezérigazgató. Korbuly a negatív hatások között kiemelte, hogy „a bankok megemelték forinthitelkamataikat, mely az egyébként is lecsökkent hitelfelvételi kedvet még tovább erodálja”.

A vezérigazgató szerint a fizetőképes kereslet számottevő növekedése nem az idei évben várható. „Ezzel ellentétes irányba hat a lakásépítési kedvezmény, az úgynevezett új szocpol, valamint a kamattámogatott hitel.” Korbuly szerint a szigorú feltételek miatt „csak egy igen enyhe élénkülést generál majd” a kormányzati törekvés.

2012-re vonatkozóan a tavalyi évhez hasonló, „lassan csordogáló ingatlanpiacra” számítanak az Ingatlan.comnál stagnáló árakkal. „Utóbbi egyik oka a hitelösszeg a lakásokon, a másik pedig, hogy sokan változatlanul kitartják az árakat, illetve a jobb lakásokat piacra sem viszik ilyen árak mellett” – tette hozzá. Korbuly szerint azonban tovább romolhat a helyzet, hiszen akiknek volt pénzük, s befektetési jelleggel jelentek meg a piacon, azok már túl vannak a vásárlásokon.

„A helyzetet leginkább a bizonytalan jelzővel lehet ellátni, s nincsenek olyan jelek, miszerint a válság véget ért volna. Vélhetően néhány év eltelik még addig, amíg az egyébként más piacoknál lassabban reagáló ingatlanpiacon ismét fellendülés kezdődne” – összegzett az MNO-nak az Ingatlan.com vezérigazgatója.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.